piątek, 30 listopada 2018

Boczek gotowany w sosie teriyaki* własnej roboty.

Tłusta wieprzowina gotowana w egzotycznym sosie, którą doskonale można podać na gorąco na obiad lub cienko ukrojoną na zimno jako uzupełnienie półmiska wędlin. Poniżej urozmaicona porcja jak dla wojska bo niektórzy domownicy tak lubią.

Boczek gotowany w teriyaki na niedzielnym stole. Bogato podany ze strudlem z kapustą, sałatką ze wstążek z dyni, chrzanem i buraczkami.
Składniki:
700 - 800 g surowego boczku bez kości - wielkość porcji zależy od wymiarów posiadanych garnków

Sos teriyaki*
1 pełna szklanka sosu sojowego
1 pełna szklanka wytrawnego Sherry
1,5 - 3 szklanki bulionu drobiowego - suma płynów ma całkowicie pokryć mięso w garnku
1 płaska łyżka podprażonego bez tłuszczu białego sezamu, wymieszanego z 2 łyżkami oleju słonecznikowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
0,5 małej czerwonej cebuli
kawałek świeżego imbiru wielkości małego palca
1 całe źdźbło świeżej trawy cytrynowej
1 świeża podłużna czerwona papryczka chili, bez pestek i wewnętrznych błon
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 czubata łyżka cukru

Wykonanie:
mięso umyć i umieścić w garnku dopasowanym wielkością tak, aby możliwie szczelnie wypełniał pojemność. Zalać sosem sojowym, wytrawnym Sherry i bulionem drobiowym tak aby płyn całkowicie przykrył mięso. Dodać wszystkie pozostałe składniki i pod przykryciem na małym ogniu gotować do miękkości. (ok, 1,5 - 2 godziny)

Suma ilości płynów jest obliczona na rondel o wewnętrznej średnicy 26 cm
Gdy mięso będzie wyraźnie miękkie wyjąć położyć na siatce aby dobrze obciekło. Przykryć folią aluminiową i trzymać w cieple. Kto lubi może po romboidalnym nacięciu skóry i szczodrym posmarowaniu sosem zapiec mięso pod funkcją grill.
Płyn z garnka przecedzić przez gęste sito i ponownie postawić na ogniu. Gotować tak długo aż ilość odparuje o połowę. Wtedy na kilka minut włożyć mięso aby się podgrzało.
Jeszcze bardzo gorące kroić na porcje.

Na wydaniu podlać powstałym zredukowanym gorącym sosem.
Sos, który pozostanie w garnku przelać do wyparzonego słoiczka. Szczelnie zamknąć i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Stosować do doprawiania potraw wymagających zastosowania sosu teriyaki.

* - sos teriyaki - jeden z podstawowych smaków kuchni japońskiej; nazwa pochodzi od powstałego podczas zapiekania połysku powierzchni posmarowanego mięsa; ów połysk powstaje dzięki obecności cukru lub miodu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...