Dzisiaj sernik na bazie włoskiego mascarpone, który warto przećwiczyć przed nadchodzącymi świętami.
Wyjątkowa puszystość i delikatny smak tego wypieku wspaniale nadają się na świąteczny stół. |
Składniki:
750
g mascarpone
200
g gęstego tłustego greckiego jogurtu
15
g cukru waniliowego
150
g cukru (kto lubi słodko - 200 g)
szczypta
soli
6
jaj
2
opakowania budyniu o smaku waniliowym
1
łyżka masła do wysmarowania formy
mąka
do wysypania formy
2
jabłka
sok
świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
1,5
łyżki cukru pudru do karmelizowania jabłek
0,5
łyżki masła
cukier
puder do posypania na wydaniu
1
szklanka dowolnych jagód do dekoracji
Wykonanie:
piekarnik
nastawić aby się rozgrzał do 190°C. Grzeje góra + dół.
Tortownicę
wysmarować masłem i wysypać mąką. Koniecznie strząsnąć jej ewentualny nadmiar.
Jaja
ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jednolitą kremową masę.
Stale
ubijając po łyżce na przemian dodawać mascarpone i jogurt.
Na
koniec proszek budyniowy i dobrze wymieszać.
Wlać
do formy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę. Po
upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę pieczenia do175°C.
Od
tego momentu piec dalsze 40 – 45 minut.
Studzić
w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmować z formy dopiero po
całkowitym ostudzeniu.
Jabłka
pokroić w cienkie plastry (jak na zdjęciu) Skropić sokiem z cytryny.
Na
patelni roztopić 0,5 łyżki masła i dookoła poukładać plastry jabłka. Posypać
cukrem pudrem i odczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Po ostudzeniu
układać w wianuszek na serniku. Udekorować świeżymi jagodami, posypać cukrem
pudrem i podawać krojąc jak tort.
Bywa, że ciasta będzie za dużo. Wtedy nadmiar można podzielić na małe foremki i po upieczeniu podarować miłym gościom na wynos. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.