piątek, 23 listopada 2018

Sernik po włosku.

Dawno nie było tutaj czegoś nowego i fajnego zarazem.
Dzisiaj sernik na bazie włoskiego mascarpone, który warto przećwiczyć przed nadchodzącymi świętami.

Wyjątkowa puszystość i delikatny smak tego wypieku wspaniale nadają się na świąteczny stół.
        (tortownica Ø 26 cm)

Składniki:
750 g mascarpone
200 g gęstego tłustego greckiego jogurtu
15 g cukru waniliowego
150 g cukru (kto lubi słodko - 200 g)
szczypta soli
6 jaj
2 opakowania budyniu o smaku waniliowym

1 łyżka masła do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
2 jabłka
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
1,5 łyżki cukru pudru do karmelizowania jabłek
0,5 łyżki masła
cukier puder do posypania na wydaniu
1 szklanka dowolnych jagód do dekoracji

Wykonanie:
piekarnik nastawić aby się rozgrzał do 190°C. Grzeje góra + dół.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Koniecznie strząsnąć jej ewentualny nadmiar.
Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jednolitą kremową masę.
Stale ubijając po łyżce na przemian dodawać mascarpone i jogurt.
Na koniec proszek budyniowy i dobrze wymieszać.
Wlać do formy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę. Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę pieczenia do175°C.
Od tego momentu piec dalsze 40 – 45 minut.
Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Jabłka pokroić w cienkie plastry (jak na zdjęciu) Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni roztopić 0,5 łyżki masła i dookoła poukładać plastry jabłka. Posypać cukrem pudrem i odczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Po ostudzeniu układać w wianuszek na serniku. Udekorować świeżymi jagodami, posypać cukrem pudrem i podawać krojąc jak tort.

Bywa, że ciasta będzie za dużo. Wtedy nadmiar można podzielić na małe foremki i po upieczeniu podarować miłym gościom na wynos.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...