wtorek, 5 lutego 2019

Ziemniaczane puree jako wykwintny dodatek do jakiegos II dania


Puree ziemniaczane z szafranem, jako wykwintny dodatek do któregoś ze świątecznych dań.

Na zdjęciu pręciki ze świeżo zebranych krokusów. Po odpowiednio przeprowadzonym procesie suszenia staną się cenną przyprawą o nazwie  szafran.
Składniki:
1kg sypkich ziemniaków, koniecznie dobrych gatunkowo
150 g bulwy selera
150 - 200 g fenkuła pokrojonego w ćwiartki (bulwy włoskiego kopru)
pęczek związanych nitką zielonych gałązek kopru
150 ml mleka
50 - 60 g kawałków mrożonego masła, wielkości kostki do gry
1 żółtko
kto lubi, może dać odrobinę przyprawy curry, ale jedynie tyle co na czubku noża
1/5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 spora szczypta wiórek szafranu
gruba sól morska, w ilości indywidualnego smaku

Wykonanie:
obrane ziemniaki zalać wodą, posolić i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pokrojone w grube kawałki: selera i kopru, oraz bulwę fenkuła w całości. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Wyjąć dodatki pozostawiając same ziemniaki. Krótko odparować i szybko ręcznie ucierać, stopniowo dodając kostki mrożonego masła. Gdy temperatura masy wyraźnie się obniży, dodać żółtko i dalej szybko ucierać. Połowę mleka mocno podgrzać i rozpuścić w nim wiórki szafranu. Puree doprawić curry i gałką muszkatołową. Z powrotem postawić na płycie i dalej ucierając, stopniowo dodawać mleko do uzyskania życzonej konsystencji – najlepiej bardzo gęstego kremu. Jeżeli za gęste, dodać pozostałe mleko.
Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.
Ziemniaki gotowane wspólne z selerem i szczególnie fenkułem, nabierają niepowtarzalnego aromatu, którego trafnym ukoronowaniem w tym wypadku staje się właśnie szafran.
Pasuje wybornie np. do kotletów jagnięcych lub dziczyzny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...