wtorek, 5 lutego 2019

Ziemniaczane puree jako wykwintny dodatek do jakiegos II dania


Puree ziemniaczane z szafranem, jako wykwintny dodatek do któregoś ze świątecznych dań.

Na zdjęciu pręciki ze świeżo zebranych krokusów. Po odpowiednio przeprowadzonym procesie suszenia staną się cenną przyprawą o nazwie  szafran.
Składniki:
1kg sypkich ziemniaków, koniecznie dobrych gatunkowo
150 g bulwy selera
150 - 200 g fenkuła pokrojonego w ćwiartki (bulwy włoskiego kopru)
pęczek związanych nitką zielonych gałązek kopru
150 ml mleka
50 - 60 g kawałków mrożonego masła, wielkości kostki do gry
1 żółtko
kto lubi, może dać odrobinę przyprawy curry, ale jedynie tyle co na czubku noża
1/5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 spora szczypta wiórek szafranu
gruba sól morska, w ilości indywidualnego smaku

Wykonanie:
obrane ziemniaki zalać wodą, posolić i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pokrojone w grube kawałki: selera i kopru, oraz bulwę fenkuła w całości. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Wyjąć dodatki pozostawiając same ziemniaki. Krótko odparować i szybko ręcznie ucierać, stopniowo dodając kostki mrożonego masła. Gdy temperatura masy wyraźnie się obniży, dodać żółtko i dalej szybko ucierać. Połowę mleka mocno podgrzać i rozpuścić w nim wiórki szafranu. Puree doprawić curry i gałką muszkatołową. Z powrotem postawić na płycie i dalej ucierając, stopniowo dodawać mleko do uzyskania życzonej konsystencji – najlepiej bardzo gęstego kremu. Jeżeli za gęste, dodać pozostałe mleko.
Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.
Ziemniaki gotowane wspólne z selerem i szczególnie fenkułem, nabierają niepowtarzalnego aromatu, którego trafnym ukoronowaniem w tym wypadku staje się właśnie szafran.
Pasuje wybornie np. do kotletów jagnięcych lub dziczyzny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...