wtorek, 19 lutego 2019

Pasta do pieczywa - czekadełko z avocado i wędzonego pstrąga.

Nadchodzi koniec karnawału. Warto pomyśleć o czymś co ozdobi bufet dla zaproszonych gości. Stałym czytelnikom tego bloga z pewnością jest znana pasta z avocado z tuńczykiem z konserwy. Ponieważ naczytałem się sporo o obecności ciężkich metali w mięsie tuńczyka postanowiłem dokonać zmiany i zastąpić go pstrągiem. Wyszło całkiem nieźle.

Oba składniki "czekadełka" doskonale harmonizują ze sobą. Sprawdzone!
Składniki pasty:
1 owoc odpowiednio dojrzałego avocado
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 filet z (tylko lekko) wędzonego pstrąga, bez skóry i pozbawiony wszystkich ości
0,5 małej czerwonej cebuli
2 - 3 krople czerwonego sosu Tobasco
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
0,5 płaskiej łyżeczki cukru
2 łyżki wysoko gatunkowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Składniki sałatki z czerwonej papryki:
1 świeża łagodna czerwona papryka
1- 2 ząbki czosnku (w ilości wg indywidualnego uznania)
3 łyżki wysoko gatunkowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
sól

Wykonanie pasty:
avocado obrać ze skóry. Usunąć pestkę.
Drobno pokroić i niezwłocznie skropić cała porcją soku z cytryny.
Kolejno zmiażdżyć widelcem na gładką masę.
Dodać drobno pokrojony i również zmiażdżony filet z pstrąga. Dobrze wymieszać.
Cebulę pokroić bardzo ostrym nożem w drobniusieńką kosteczkę.

CEBULI NIE WOLNO SIEKAĆ bo wtedy wypuści sok, który zepsuje cały smak pasty.

Pokrojoną cebulę wymieszać z pastą. Doprawić Tobasco, solą i cukrem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i na minimum 2 godziny wstawić do lodówki.
W tym czasie pasta musi się przegryźć.

Wykonanie sałatki z papryki:
paprykę umyć i wytrzeć do sucha. Przepołowić wzdłuż. Usunąć nasiona i białawe wewnętrzne błony. Obie połowy jeszcze raz przekroić wzdłuż. Poprzecznie pokroić w paski o szerokości ok. 2 mm.
Dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę + oliwę + sok z cytryny. Wymieszać i pokryć folią spożywczą.
Gdy pasta z avocado dojrzeje, wyjąć z lodówki i podawać jako smarowidełko do pieczywa,
razem z sałatką z papryki jako przegryzkę na początek proszonego przyjęcia.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Awokado mam zawsze na podorędziu. Czasami smaruję kromkę rozgniecionym owocem i odrobinę solę. Kanapka smaczniejsza niż ta z najlepszą wędliną. Twojej pasty jestem ciekawa, ale dodatek wędzonej ryby trochę mnie odstrasza. Nie przepadam za wędzonkami. Może gdyby, tak jak sugerujesz) udało mi się dostać rybkę lekko uwędzoną, zmieniłabym zdanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Bo to jest bardzo ważne. Mocny zapach wędzonki zepsuje całą smakową atrakcję pasty. Już lepiej jest zamarynować na 1 - 2 noce absolutnie świeżego pstrąga w soli z dodatkiem łyżeczki cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Bajcowana pstrąg czy łosoś wspaniale się nada do tej pasty. Ostatecznie rozgnieciony na miazgę tuńczyk z konserwy w oliwie.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...