Z boczku można zrezygnować i wtedy danie będzie na wskroś tryskać zdrowiem. |
2 szklanki palonej kaszy gryczanej
4 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g chudego pieczonego lub gotowanego boczku (wędzony raczej niewskazany)
2 szklanki zblanszowanego i posiekanego jarmużu
sól
czarny pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
ugotować kaszę na sypko wg zasad (koniecznie na bazie warzywnego bulionu). Cienkie plastry boczku pokroić poprzecznie w cienka słomkę. Krótko zeszklić na dużej teflonowej patelni.
Wrzucić zblanszowany i posiekany jarmuż. Mocno podgrzać stale mieszając.
Podawać z gorącą kaszą.
Tadeusz Gwiaździński
O, jakie fajne zimowe danko!
OdpowiedzUsuńZgoda, że zimowe.
OdpowiedzUsuńAle dla grubasów takich jak ja może być daniem całorocznym. Tylko, że ten jarmuż latem jest dostępny ino w słoikach.