wtorek, 26 lutego 2019

Jogurtowy krem z mango.

A gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego?

Jeżeli zostanie nieco plastrów mango można nimi uwieńczyć smakowitą terrinę.
Składniki:
2 dojrzałe owoce mango
1,5 łyżki cukru
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
4 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 2 łyżeczki granulatu
25 ml likieru pomarańczowego
250 ml neutralnego tłustego gęstego jogurtu
1 op. cukru waniliowego (7 g) – nie mylić z cukrem wanilinowym
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
150 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 – 36%)

Wykonanie:
owoce mango obrać i pozbawić pestki. Uzyskany miąższ pokroić w cienkie plastry. Dodać cukier, wymieszać i szczodrze skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu.

Podłużną foremkę lekko zwilżyć wodą od wewnątrz. W ten sposób wyeliminuje się dokuczliwe zjawisko przyklejania się folii do metalu.
Kolejno wyłożyć folią spożywczą. Na koniec całą powierzchnię pokryć plastrami mango. Zostawić kilka plastrów do przełożenia masy.

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i miąższem zeskrobanym z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Dokładnie wymieszać.

Odciśniętą z wody żelatynę rozpuścić z podgrzanym likierem pomarańczowym. Stale i szybko mieszając do rozpuszczonej żelatyny stopniowo dodawać masę jogurtową.
Zanim  żelatyna zacznie tężeć, śmietankę kremówkę ubić mikserem do kremowej konsystencji i z wyczuciem wymieszać z masą jogurtową.
Połową kremu pokryć dno przygotowanej foremki. Odczekać 15 minut i pokryć powierzchnię pozostałymi plastrami mango. Wlać resztę kemu. Ostukać foremkę aby usunąć ewentualnie uwięzione pęcherzyki powietrza.
Wygładzić powierzchnię i pokryć folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...