wtorek, 26 lutego 2019

Jogurtowy krem z mango.

A gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego?

Jeżeli zostanie nieco plastrów mango można nimi uwieńczyć smakowitą terrinę.
Składniki:
2 dojrzałe owoce mango
1,5 łyżki cukru
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
4 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 2 łyżeczki granulatu
25 ml likieru pomarańczowego
250 ml neutralnego tłustego gęstego jogurtu
1 op. cukru waniliowego (7 g) – nie mylić z cukrem wanilinowym
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
150 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 – 36%)

Wykonanie:
owoce mango obrać i pozbawić pestki. Uzyskany miąższ pokroić w cienkie plastry. Dodać cukier, wymieszać i szczodrze skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu.

Podłużną foremkę lekko zwilżyć wodą od wewnątrz. W ten sposób wyeliminuje się dokuczliwe zjawisko przyklejania się folii do metalu.
Kolejno wyłożyć folią spożywczą. Na koniec całą powierzchnię pokryć plastrami mango. Zostawić kilka plastrów do przełożenia masy.

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i miąższem zeskrobanym z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Dokładnie wymieszać.

Odciśniętą z wody żelatynę rozpuścić z podgrzanym likierem pomarańczowym. Stale i szybko mieszając do rozpuszczonej żelatyny stopniowo dodawać masę jogurtową.
Zanim  żelatyna zacznie tężeć, śmietankę kremówkę ubić mikserem do kremowej konsystencji i z wyczuciem wymieszać z masą jogurtową.
Połową kremu pokryć dno przygotowanej foremki. Odczekać 15 minut i pokryć powierzchnię pozostałymi plastrami mango. Wlać resztę kemu. Ostukać foremkę aby usunąć ewentualnie uwięzione pęcherzyki powietrza.
Wygładzić powierzchnię i pokryć folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...