piątek, 28 czerwca 2019

Przegryzka z panierowanych sardeli

Czasami w sieci sklepów Metro można dostać świeże sardele. Trochę jest z nimi roboty podczas czyszczenia ale zaręczam, że warto się potrudzić dla końcowego efektu na stole. Choćby w ramach zastępstwa za oklepanych przystawek ze śledzia.

Przekąska z panierowanych sardeli ze smażoną cukinią pokrojona w kostkę.
Składniki:
20 filecików oczyszczonych sardeli rozłożonych w motyla

W sklepach rybnych (lub na targu rybnym) we Włoszech kupuje się takie fileciki gotowe do smażenia.
kilka płaskich łyżek mąki do opanierowania ryb
sól
czarny pieprz prosto z młynka
dowolne dodatki:
cukinia
marynowane oliwki
marynowana papryka
itp.
oliwa z oliwek do smażenia


Wykonanie:
mąkę wymieszać z solą i lekko oprószyć mąką wymieszaną z solą i czarnym pieprzem. Krótko przesmażyć z obu stron na średnim ogniu. W celu pozbawienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu  przekładać z patelni prosto na wsiąkliwy papier kuchenny.
Podawać na ciepło w towarzystwie dowolnych małych dodatków.

Dodanie oliwek i konserwowej papryki robi z tego danie pasujące na wystawne przyjęcie.
Nie należy zapominać, że to danko jako przekąska ma za zadanie tylko pobudzić apetyt.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...