Przekąska z panierowanych sardeli ze smażoną cukinią pokrojona w kostkę. |
20 filecików oczyszczonych sardeli rozłożonych w motyla
W sklepach rybnych (lub na targu rybnym) we Włoszech kupuje się takie fileciki gotowe do smażenia. |
sól
czarny pieprz prosto z młynka
dowolne dodatki:
cukinia
marynowane oliwki
marynowana papryka
itp.
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
mąkę wymieszać z solą i lekko oprószyć mąką wymieszaną z solą i czarnym pieprzem. Krótko przesmażyć z obu stron na średnim ogniu. W celu pozbawienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu przekładać z patelni prosto na wsiąkliwy papier kuchenny.
Podawać na ciepło w towarzystwie dowolnych małych dodatków.
Dodanie oliwek i konserwowej papryki robi z tego danie pasujące na wystawne przyjęcie. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.