wtorek, 25 czerwca 2019

Sałatka z resztek usmażonej ryby.

Pomysł na idealne zagospodarowanie resztek z usmażonej ryby.

Gdy po obiedzie zostają małe kawałki usmażonej ryby.
Składniki:
usmażone filety ryby o białym mięsie (np. labrakas lub sandacza - ale bez ości)
0,5 strąka świeżej żółtej papryki
5 pomidorków koktajlowych
3 rzodkiewki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
4 - 5 łyżek wysoko gatunkowej oliwy z oliwek

Wykonanie:
ostudzone kawałki ryby pozbawić skóry i ości. Rozdrobnić w palcach jak na zdjęciu.
Paprykę pokroić na małe cząstki. Rzodkiewki w talarki. Pomidorki przepołowić.
Całość doprawić solą i czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać ze sobą.
Uzupełnić oliwą i jeszcze raz wymieszać.

Niezwłocznie podawać z białym pulchnym pieczywem. Przetrzymywanie w lodówce smakowo nie wychodzi tej sałatce "na zdrowie".
Jeżeli idzie o podniebienia moich domowników staram się unikać cebuli i czosnku.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne aby dobry smak był podkreślony gamą apetycznych kolorów i już masz zamierzony efekt :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...