Wygląda raczej mało atrakcyjnie ale za to zaskakuje ciekawym smakiem. |
50 g zwykłej soczewicy
150 g mielonego mięsa wieprzowego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 kawałek selera, pokrojony jw
1ząbek czosnku, pokrojony jw
1 liść laurowy
szczypta mielonego suszonego imbiru
250 ml rosołku drobiowego
1 - 2 łyżki tartej bułki
1 mały pęczek drobnego szczypiorku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Odcedzić.
2.) Namoczoną wcześniej soczewicę i wszystkie składniki wymienione na wstępie dokładnie wymieszać ze sobą. W odpowiedniej wielkości rondelku zalać rosołkiem i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Płyn ma prawie całkowicie odparować. Zdjąć z ognia i przestudzić.
3.) W razie potrzeby dodając stopniowo zagęścić tartą bułką. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, wymieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem.
4.) Przełożyć do foremki na pasztety i w temperaturze pokojowej odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać jako uzupełnienie bufetu śniadaniowego lub przystawkę przed przyjęciem.
* - Creton - wg oryginalnego przepisu ów pasztet doprawiany jest dodatkowo mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Celowo zrezygnowałem z tych mocno świątecznych przypraw bowiem jakoś mi te smaki nie pasują do siebie.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.