piątek, 14 lutego 2020

Szybka i bajecznie łatwa przystawka - wędzony pstrąg z soczewicą.

Samo zdrowie na talerzu. Bez mięsa a mimo tego spora porcja białka. Zamiast pstrąga można podać inną rybę. Kto ma, nawet wędzonego węgorza. Przepis na 4 porcje.

Bardzo ascetyczna przystawka jednak nieoczekiwanie urzekająca smakowo.
Składniki:
2 filety wędzonego pstrąga bez skóry
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 pełna łyżka ugotowanej i drobno pokrojonej marchewki
1 pełna łyżka ugotowanej i drobno pokrojonego selera
1 pełna łyżka ugotowanego i drobno pokrojonego selera naciowego

Wykonanie:
1.) Soczewicę ugotować do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
 Wymieszać z ugotowanymi w bulionie i pokrojonymi w drobną kostkę jarzynami. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.

Soczewica bywa rzadkim gościem na polskich stołach. A szkoda bo dobrze doprawiona może być ozdobą przyjęcia.
2.) Filety z pstrąga podzielić na porcje. Przy pomocy posiadanej foremki ukształtować porcje soczewicy na talerzu i podawać jak na tytułowym zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...