Bardzo ascetyczna przystawka jednak nieoczekiwanie urzekająca smakowo. |
2 filety wędzonego pstrąga bez skóry
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 pełna łyżka ugotowanej i drobno pokrojonej marchewki
1 pełna łyżka ugotowanej i drobno pokrojonego selera
1 pełna łyżka ugotowanego i drobno pokrojonego selera naciowego
Wykonanie:
1.) Soczewicę ugotować do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Wymieszać z ugotowanymi w bulionie i pokrojonymi w drobną kostkę jarzynami. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Soczewica bywa rzadkim gościem na polskich stołach. A szkoda bo dobrze doprawiona może być ozdobą przyjęcia. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.