piątek, 31 stycznia 2020

Bogata zapiekanka zawijana w liście włoskiej kapusty.*

Treściwa zapiekanka mięsno warzywna. Tortownica 24 lub 26 cm
Jest z tym trochę roboty ale warto się pomęczyć choćby dla końcowego efektu.

Jak widać danie dla lubiących zdrowo podjeść.
Składniki:
1 solidna główka włoskiej kapusty
2 - 3 ząbki czosnku wg uznania
1 duża cebula
3 łyżki masła ( w tym jedna do wysmarowania tortownicy
1 ugotowana marchew
700 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
550 g mielonego mięsa (pół na pół wołowiny z wieprzowiną)
2 jaja
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżeczka ziarenek sparzonego kminku

Wykonanie:
1.) Z zewnętrznych warstw kapusty oddzielić tyle liści aby wystarczyło do całkowitego wyłożenia tortownicy. Patrz zdjęcie poniżej. Liście w całości pogotować 10 - 15 minut w dużej ilości posolonego wrzątku. Jest ważne aby nieco zmiękły. Wyjąć łyżką cedzakową i pod kranem przelać lodowatą wodą. Osuszyć i ściąć na płasko środkowe trzony. Wnętrze tortownicy cienko wysmarować 1 łyżką masła. Liśćmi kapusty szczelnie wyłożyć formę.

Jest ważne aby górne brzegi liści wystawały o dobre 3 cm za brzegi tortownicy. Później posłużą do "zamknięcia" zapiekanki.
2.) Z pozostałej części kapusty oddzielić 4 - 5 liści i zblanszować w tej samej wrzącej wodzie. Wyjąć, odcedzić i osuszyć. Pozostałą masę pokroić w wąskie paseczki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Razem z pokrojonymi paskami kapusty poddusić w 1 łyżce masła. Doprawić solą, pieprzem i sparzonym kminkiem. Ostudzić.
Ugotowane i obrane i ziemniaki + marchew pokroić w kostkę wielkości grochu. Wymieszać z mielonym mięsem. Obie masy połączyć ze sobą. Wbić jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Od indywidualnego uznania zależy czy da się więcej mięsa czy ziemniaków.
3.) Otrzymaną masą szczelnie wypełnić formę wyłożoną kapustą. Docisnąć aby usunąć ewentualnie uwięzione pęcherze powietrza. Wygładzić powierzchnię i środek pokryć zblanszowanymi liśćmi. Zagiąć do środka wystające na zewnątrz brzegi. Rozmieścić kawałkami pozostałego zimnego masła i niezwłocznie wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1 godziną. UWAGA! Dobrze jest pod formę podłożyć spory kawał papieru do pieczenia aby ewentualnie wyciekający sok nie ściekał na płytę grzewczą!

Masło powinno być faktycznie mocno schłodzone.
4.) Podawać na gorąco krojąc jak tort. Doskonale smakuje podlany na talerzu pikantnym sosem
pomidorowym.



* - częściowo wg pomysłu z kulinarnego programu niemieckiej TV pt.
"Kochen mit Martina & Moritz".

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

"Gorzki" miód

Okazuje się, iż obecnie mamy mocno do czynienia z przysłowiem - nie wszystko złoto co się świeci -.  Jak na bieżący dzień kupując miód należ...