Jest z tym trochę roboty ale warto się pomęczyć choćby dla końcowego efektu.
Jak widać danie dla lubiących zdrowo podjeść. |
1 solidna główka włoskiej kapusty
2 - 3 ząbki czosnku wg uznania
1 duża cebula
3 łyżki masła ( w tym jedna do wysmarowania tortownicy
1 ugotowana marchew
700 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
550 g mielonego mięsa (pół na pół wołowiny z wieprzowiną)
2 jaja
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżeczka ziarenek sparzonego kminku
Wykonanie:
1.) Z zewnętrznych warstw kapusty oddzielić tyle liści aby wystarczyło do całkowitego wyłożenia tortownicy. Patrz zdjęcie poniżej. Liście w całości pogotować 10 - 15 minut w dużej ilości posolonego wrzątku. Jest ważne aby nieco zmiękły. Wyjąć łyżką cedzakową i pod kranem przelać lodowatą wodą. Osuszyć i ściąć na płasko środkowe trzony. Wnętrze tortownicy cienko wysmarować 1 łyżką masła. Liśćmi kapusty szczelnie wyłożyć formę.
Jest ważne aby górne brzegi liści wystawały o dobre 3 cm za brzegi tortownicy. Później posłużą do "zamknięcia" zapiekanki. |
Ugotowane i obrane i ziemniaki + marchew pokroić w kostkę wielkości grochu. Wymieszać z mielonym mięsem. Obie masy połączyć ze sobą. Wbić jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
Od indywidualnego uznania zależy czy da się więcej mięsa czy ziemniaków. |
Masło powinno być faktycznie mocno schłodzone. |
pomidorowym.
* - częściowo wg pomysłu z kulinarnego programu niemieckiej TV pt.
"Kochen mit Martina & Moritz".
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.