czwartek, 9 czerwca 2022

Szczupak marynowany w zalewie octowo pomidorowej

Rozpoczął się sezon na łowienie szczupaków. Więc przepis jak najbardziej na czasie.

Mięso szczupaka prawie nie zawiera tłuszczu więc jest idealnym materiałem na dietetyczną przystawkę

Składniki:
1 świeżo złowiony szczupak 1 - 1,5 kg*
1 - 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia kawałków ryby przed smażeniem
kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
ok. 0,4 - 0,5 l bulionu rybnego, lub z zastępstwie warzywnego
ok. 200 ml białego winnego octu (5 - 6%)
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 mały kawałek bulwy selera
ze 3 - 4 cm białej części pora
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
sól
 
Wykonanie:
1.) Sprawionego szczupaka pokroić poprzecznie na porcje o szerokości 2,5 palca. Kto nie lubi specyficznego zapachu szczupaka, przed dzieleniem na porcje powinien tuszę ryby sfiletować i pozbawić skóry.

2.) Zagotować bulion i wrzucić w/w warzywa pokrojone w kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i powoli pogotować aż zmiękną. Wtedy dodać ocet i jeszcze raz na krótko doprowadzić marynatę do wrzenia. Pod przykryciem trzymać w cieple.
 
3.) W tym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu przesmażyć przecier pomidorowy dodając cukier puder. Gdy się cukier dokładnie rozpuści rozprowadzić wazową łyżką marynaty. Kolejno dodać resztę płynu. Odstawić na 0,5 godziny aby marynata nabrała aromatycznej "mocy".

4.) Na 10 minut przed smażeniem rybę posolić i tylko lekko oprószyć mąką. Koniecznie strząsnąć ewentualny nadmiar. Smażyć na średnim ogniu (stopień 3,5) po 3 minuty z obu stron. Na minutę przed końcem smażenia dla poprawienia zapachu dodać masło.

5.) Układać warstwami w wyparzonych słoikach dając baczenie aby równomiernie rozdzielić przyprawy. Marynatę doprowadzić do wrzenia i natychmiast do pełna zalać kawałki szczupaka w słoikach. Zapasteryzować jeśli mają być zjedzone później.

Ponieważ mięso ryby nie jest zbyt trwałe takie słoiki po ostudzeniu zawsze trzymam w lodówce

6.) Podawanie: podaję jako nisko kaloryczną zakąskę bowiem szczupak zawiera znikomą ilość tłuszczu.

* - szczupak 1 - 1,5 kg - wg szeroko rozpowszechnionej opinii szczupak o wadze powyżej 1 kg jest gorszy w smaku. Również ta sama opinia dotyczy ryb typu karp czy podobnych. Jestem zdania, że wszystkie te opinie są mocno przesadzone. Dużo zależy od czystości wody, w których ryba była złowiona. W każdym razie moje osobiste doświadczenia nie pokrywa się z takimi twierdzeniami.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...