W pogodne dni goście są obsługiwani w zacienionym ogródku na zapleczu restauracji. Jako karta dań służy dwustronnie wydrukowany arkusz formatu A-4. Znajomość języka włoskiego jest tu bardzo przydatna. Potrzebny więc słownik lub ktoś z towarzystwa kto zna ten język. Można także dogadać się po angielsku.
Przystawka Nr 1 piramidka z krewetek |
Przystawka Nr 2 - letnią porą absolutna rzadkość - Lardo - solona słonina własnej roboty podawana z polentą (kaszką kukurydzianą) |
Specjalność lokalu - "calamaretti" - maleńkie kalmary z grilla. Podawana jako danie główne ale można także zamówić jako przystawkę |
"Dorosłe" kalmary z polentą |
Ryba l'ombrina z kremem z kalafiora (występuje głównie od Atlantyku po Morze Śródziemne. Złowiona w lagunie Marano) |
Sola ze szparagami |
Deser z kremem z owocu mago |
Lokal niezbyt duży więc wcześniejsza rezerwacja raczej wskazana. Zamknięta w niedziele wieczorem i w poniedziałki.
Tel. +39 0431 62 00 65
strona internetowa: www.dabalan.it
E-mail: dabalan@gmail.com
Adres: 33058 San Giorgio via I. Nievoi 1. Prawie w centrum miasteczka w pobliżu magistratu. Przy placyku zamienionym na parking samochodowy. W sumie "rzut beretem" na prawo od zjazdu na San Giorgio - z autostrady Udine Venezia.
* - San Giorgio di Nogaro: ca 7.500
mieszkańców; 26 km na południe od Udine; 30 km od głównego ronda w
Lignano Pineta; przeładunkowy port towarowy na kanale transportowym;
głównie przemysłowe wyroby żelazne i stal budowlana; turystycznie nie
cieszy się godną uwagi sławą; jako ciekawostkę należy wymienić, iż w
czasie I Wojny Światowej znajdował się tu wojskowy szpital dla rannych
żołnierzy, który jako pierwszy w historii medycyny w temacie leczenia
urazów doznanych na polu bitwy, naukowo współpracował z Wydziałem
Medycznym Uniwersytetu w Padwie.
filary smaku
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.