czwartek, 2 czerwca 2022

Dla smakoszy spędzających urlop nad półnicnym Adriatykiem. Gdzie dobrze dają jeść?

Pobyt nad włoskim morzem składa się nie tylko z kąpieli w słonych falach i budowania zamków z piasku na plaży. Natura ma swoje prawa i od czasu do czasu trzeba coś zjeść. Najlepiej coś dobrego bo od czego mamy urlop? Głównie jest mowa o wypoczynku w: Lignano, Bibione, Caorle , itd. 
W szczycie sezonu w wymienionych miejscowościach często trzeba czekać w długiej kolejce na wolny stolik. Kto wybiera się wybiera w te okolice a jednocześnie nie przepada za ściskiem i zgiełkiem, temu radzę odwiedzić restaurację „da Balan”. Omawiana restauracja jest położona z dala od szlaku tłumów. Prawdziwa przyjemność i rzadka okazja przebywania w miejscu, w którym Włosi są między sobą. Przypadkowych przyjezdnych jak na lekarstwo. 
Miasteczko San Giorgio di Nogaro* leży poza szlakiem turystycznym a jednocześnie nie całe pół godziny jazdy samochodem od brzegu morza.
W pogodne dni goście są obsługiwani w zacienionym ogródku na zapleczu restauracji. Jako karta dań służy dwustronnie wydrukowany arkusz formatu A-4. Znajomość języka włoskiego jest tu bardzo przydatna. Potrzebny więc słownik lub ktoś z towarzystwa kto zna ten język. Można także dogadać się po angielsku.
Rok założenia 1972. Jeszcze parę lat temu była to cicha prowincjonalna gospoda bez specjalnych kulinarnych uniesień. Dzisiaj wyraźnie zmierza w kierunku przynajmniej 1 gwiazdki Michelina.
Zamknięta w niedziele po południu i w poniedziałki cały dzień.

Specjalność – absolutnie świeże ryby i owoce morza sprowadzane z odległego o 6 km portu rybackiego w Marano. Jak na znacząco wysoką jakość cenowo dość przystępnie. Zamawiając pełny posiłek + napoje trzeba się liczyć z wydatkiem po 55 - 60  € na osobę. (pisane 16 maja 2022)

Przystawka Nr 1 piramidka z krewetek

Przystawka Nr 2 - letnią porą absolutna rzadkość - Lardo - solona słonina własnej roboty podawana z polentą (kaszką kukurydzianą)

Specjalność lokalu - "calamaretti" - maleńkie kalmary z grilla. Podawana jako danie główne ale można także zamówić jako przystawkę

"Dorosłe" kalmary z polentą

Ryba l'ombrina z kremem z kalafiora (występuje głównie od Atlantyku po Morze Śródziemne. Złowiona w lagunie Marano)

Sola ze szparagami

Deser z kremem z owocu mago

Lokal  niezbyt duży więc wcześniejsza rezerwacja raczej wskazana. Zamknięta w niedziele wieczorem i w poniedziałki.                                                                                                                                           

Tel. +39 0431 62 00 65
strona internetowa: www.dabalan.it
E-mail: dabalan@gmail.com

Adres: 33058 San Giorgio via I. Nievoi 1. Prawie w centrum miasteczka w pobliżu magistratu. Przy placyku zamienionym na parking samochodowy. W sumie "rzut beretem" na prawo od zjazdu na San Giorgio - z autostrady Udine Venezia.

* - San Giorgio di Nogaro: ca 7.500 mieszkańców; 26 km na południe od Udine; 30 km od głównego ronda w Lignano Pineta; przeładunkowy port towarowy na kanale transportowym; głównie przemysłowe wyroby żelazne i stal budowlana; turystycznie nie cieszy się godną uwagi sławą; jako ciekawostkę należy wymienić, iż w czasie I Wojny Światowej znajdował się tu wojskowy szpital dla rannych żołnierzy, który jako pierwszy w historii medycyny w temacie leczenia urazów doznanych na polu bitwy, naukowo współpracował z Wydziałem Medycznym Uniwersytetu w Padwie.

filary smaku

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sadzone czy jajecznica?

Jaja sadzone na szynce czy jajecznica? Co komu co lepiej pasuje?   Kolor skorupki nie ma najmniejszego wpływu na barwę żółtka!   Obrazek z c...