piątek, 29 października 2021

Królik z salami

Choć nie jest to danie typowa dla Italii to można przyjąć, że gdzieś we Włoszech ktoś tak podaje królika. Jeśli nie z samym salami to może z jakąś inną wędliną.
 
Gatunek salami jest w zasadzie obojętny bo ma wnieść do potrawy ten typowy dla kuchni śródziemnomorskiej aromat


Składniki:
1 sprawiony królik, podzielony na porcje
fenkuł (włoski koper) + posiekana zielona część do posypania ziemniaków
zielony seler naciowy
salami lub podsuszana ostra kiełbasa z papryką
oliwa do smażenia
sól 
czarny pieprz prosto z młynka
ew. inne dowolne przyprawy

Wykonanie:
1.)
Składniki roślinne pokroić ale nie za drobno. Przed krojeniem seler naciowy dobrze jest obrać tak jak się to robi z rabarbarem

Porcje mięsa posolić z wyczuciem na krótko przed smażeniem.
Wszystko zależy od tego jak słona jest zastosowana kiełbasa.
 


Dodać pokrojone salami. Wszystko razem wymieszać i przesmażyć na teflonowej patelni z dodaniem niewielkiej ilości oliwy z oliwek

Smażyć często mieszając aż fenchel i seler zmiękną. Nie rumienić!

2.) 
Doprawione porcje królika przesmażyć na osobnej patelni

Przełożyć na podgrzany półmisek i trzymać w cieple

3.)

Na tej samej patelni, na której obrabiane było się mięso podsmażyć ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry. Na wydaniu posypać dowolną natką. Najlepiej posiekanym zielonym włoskim koprem

4.) Podawanie: niezwłocznie podawać na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...