Choć nie jest to danie typowa dla Italii to można przyjąć, że gdzieś we Włoszech ktoś tak podaje królika. Jeśli nie z samym salami to może z jakąś inną wędliną.
Gatunek salami jest w zasadzie obojętny bo ma wnieść do potrawy ten typowy dla kuchni śródziemnomorskiej aromat |
Składniki:
1 sprawiony królik, podzielony na porcje
fenkuł (włoski koper) + posiekana zielona część do posypania ziemniaków
zielony seler naciowy
salami lub podsuszana ostra kiełbasa z papryką
oliwa do smażenia
sól
1 sprawiony królik, podzielony na porcje
fenkuł (włoski koper) + posiekana zielona część do posypania ziemniaków
zielony seler naciowy
salami lub podsuszana ostra kiełbasa z papryką
oliwa do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
ew. inne dowolne przyprawy
ew. inne dowolne przyprawy
Wykonanie:
1.)
Składniki roślinne pokroić ale nie za drobno. Przed krojeniem seler naciowy dobrze jest obrać tak jak się to robi z rabarbarem |
Wszystko zależy od tego jak słona jest zastosowana kiełbasa.
2.)
Przełożyć na podgrzany półmisek i trzymać w cieple |
3.)
Na tej samej patelni, na której obrabiane było się mięso podsmażyć ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry. Na wydaniu posypać dowolną natką. Najlepiej posiekanym zielonym włoskim koprem |
4.) Podawanie: niezwłocznie podawać na podgrzanych talerzach.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.