W ostatnim materiale była mowa o włoskom risoni czyli makaronie w kształcie ziaren ryżu.
Dzisiaj inna rzadko spotykana pasta* a mianowicie paccheri**, podawane z tuńczykiem, czarnymi oliwkami i sosem pomidorowym.
Widoczne na powierzchni makaronu prążki pomagają w łatwiejszym przyswajaniu serwowanego sosu, co znacznie poprawia walory smakowe. Po tym poznaje się makaron produkowany fabrycznie |
Paccheri wykonane w warunkach domowych najczęściej mają gładką powierzchnię co wcale nie oznacza, że są gorsze w smaku |
Składniki:
po 100 - 150 g pacchri na porcję
1 - 2 szklanki gotowego i dobrze doprawionego sosu pomidorowego***
0,25 - 0,50 szklanki czarnych marynowanych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie
nieco pokrojonego świeżego strączka czerwonej chili
1 - 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
kto lubi 1 - 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1.) Pachceri ugotować wg zasad podanych na opakowaniu.
2.) Zagotować sos pomidorowy. Dodać osączoną i zmiażdżoną zawartość puszki z tuńczykiem i ewentualnie drobno pokrojony czosnek. Pogotować chwilę. Dodać oliwki, doprawić papryczką chili i sokiem z cytryny.
3.) Podawanie: we Włoszech zasadniczo podaje się jako gorącą przystawkę. Jak na zdjęciu - z dodatkiem małej ilości sosu i ewentualnie ozdobione listkami bazylii
* - pasta - tym mianem w języku włoskim określa się wszystkie wyroby wykonane na bazie mąki,
czyli : wszelkie makarony, riavioli, torteliini, itp.
** - paccheri - rzadziej spotykany rodzaj włoskiego makaronu w formie krótkich rurek o sporej średnicy i wyraźnie grubych ściankach. 2 - 3 razy większych od powszechnie znanych rigatoni.
*** - ilość sosu zależy od planowanej liczby porcji; obowiązuje zasada, że sos ma stanowić uzupełnienie smakowe. Czyli rurki makaronu mają być okraszone sosem a nie w nim wykąpane.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.