wtorek, 26 października 2021

Rigatoni z bekonem

Rigatoni, tzn - krótkie grube rurki. Często o karbowanej powierzchni, która pozwala na lepsze łączenie się z sosami.

Przed wydaniem wszystkie składniki należy połączyć ze sobą jeszcze na patelni
 
Składniki: 
600 g makaronu rigatoni (krótkie rurki)
 
Wszystko jedno czy proste lub zagięte. Rigatoni to są krótkie rurki
 
 
150 ml bulionu drobiowego 
250 g bekonu ze skórą 
1 mała puszka pomidorów bez skórki (200 g netto) 
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 
1 łyżka czerwonego pieprzu 
1 strączek suszonej papryczki chili
 
Dobór przypraw jest w zasadzie dowolny

oliwa z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.)  Z bekonu odciąć skórę i gotować ją na wolnym ogniu w bulionie aż płyn odparuje o połowę. 
 
Przyprawy powinny gotować się razem z bekonem
 
Wyjąć skórę i wyrzucić. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i krótko raz zagotować. 
 
2.) Ugotowany bekon pokroić w grubą zapałkę i przesmażyć go na patelni w małej ilości tłuszczu.
 
Bekon kroić w paski o długości rurek makaronu
   
 
3.) Makaron ugotować wg zasad, odcedzić i na patelni wymieszać podsmażonym bekonem.
 

4.) Podawanie: zalać sosem pomidorowym, wymieszać i natychmiast podawać.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...