Rigatoni, tzn - krótkie grube rurki. Często o karbowanej powierzchni, która pozwala na lepsze łączenie się z sosami.
Przed wydaniem wszystkie składniki należy połączyć ze sobą jeszcze na patelni |
Składniki:
600 g makaronu rigatoni (krótkie rurki)
150 ml bulionu drobiowego
250 g bekonu ze skórą
1 mała puszka pomidorów bez skórki (200 g netto)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżka czerwonego pieprzu
1 strączek suszonej papryczki chili
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z bekonu odciąć skórę i gotować
ją na wolnym ogniu w bulionie aż płyn odparuje o połowę.
Wyjąć skórę i
wyrzucić. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i krótko raz zagotować.
2.) Ugotowany bekon pokroić w grubą zapałkę i przesmażyć go na patelni w małej ilości
tłuszczu.
3.) Makaron ugotować wg zasad, odcedzić i na patelni wymieszać podsmażonym
bekonem.
4.) Podawanie: zalać sosem pomidorowym, wymieszać i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.