Dla osób o przeciętnych apetytach taki jeden "kotlecik" z powodzeniem wystarcza na dwie porcje |
4 kotlety schabowe z kością, ukrojone na grubość 1,5 – 2 cm
1/3 szklanki pokrojonej młodej zielonej cebuli
1/3 szklanki pokrojonych pieczarek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
¼ szklanki bulionu warzywnego
1.) Jak na zdjęciu w kotletach aż po kość naciąć głęboką kieszeń.
Do tego celu potrzebny jest dobrze naostrzony solidny stalowy nóż kuchenny
Młodą cebulę wymieszać z pieczarkami. Oba składniki często mieszając
przesmażyć na patelni w małej ilości tłuszczu. Tą masę solić i doprawiać
pieprzem dopiero po zdjęciu z patelni.
2.) Tak przygotowane nadzienie podzielić na 4 równe części i wypełnić nim nacięte kotlety. Spiąć metalowymi szpilkami lub drewnianymi wykałaczkami.
Posolić z obu stron i po 15 minutach kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
Po obustronnym przesmażeniu podlać połową przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień do minimum i pod przykryciem dusić do miękkości.
3.) Podawanie: podawać z ziemniakami i smażonymi kapeluszami pieczarek, podlane sosem ze świeżej czerwonej papryki.
Sos z czerwonej papryki
Składniki:
½ - 1 szklanka mięsistej czerwonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 mała cebula szalotka
1 gałązka świeżego tymianku
sól
czarny pieprz prosto młynka
1 szklanka bulionu warzywnego*
4.) Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na nie zbyt duże kawałki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić pokrojoną paprykę, rozdrobniony ząbek czosnku, pokrojoną w cienkie talarki szalotkę i sporą gałązkę świeżego tymianku. Stale mieszając krótko przesmażyć na ostrym ogniu. Zgasić bulionem. Zmniejszyć ogień i odparować o połowę (minimum o 1/3) Wyjąć i wyrzucić tymianek. Zmiksować i przetrzeć przez gęste sito.
W razie potrzeby zaprawić śmietanka kremówką lub kwaśną śmietaną wymieszaną
z mąką. Na koniec doprawić wg indywidualnego smaku.
*- w zależności
od celu jakiemu ma służyć sos, można dodać np. bulion warzywny, drobiowy lub wołowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.