Kurczak na śródziemnomorską nutę.
|
Ze względu na kształt łatwo jest pomylić makaron risoni z ryżem basmati
|
Składniki:
1 - 1,5 szklanki włoskiego makaronu risoni
1 łyżka masła
1 spora pierś kurczaka bez skóry
1/3 szklanki suszonych pomidorów z zalewy w oliwie
0,5 szklanki absolutnie świeżych listków zielonej pietruszki
0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
3 łyżki jasnego sosu sojowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
50 ml bulionu warzywnego względnie drobiowego
Wykonanie:
1.) Pierś kurczaka umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić w płatki, poprzecznie do kierunku przebiegu włokiem mięśniowych. Kroić tak cienko jak tylko się da. Nie solić!
UWAGA! Kroić tuż przed smażeniem inaczej kawałki się posklejają.
Pędzelkiem moczonym w oliwie posmarować teflonową patelnię. Na rozgrzaną pojedyńczo kłaść plasterki mięsa.
|
Każdy płatek mięsa powinien mieć indywidualny kontakt z patelnią
|
|
Jest to bardzo ważne aby mięso się nie posklejało |
2.) Po zdjęciu z patelni wymieszać z sosem sojowym i wg uznania doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.
3.) Ugotować makaron risoni wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odparować i wymieszać z masłem. Trzymać w cieple. Suszone pomidory osączyć z zalewy. Pokroić poprzecznie w cienkie paseczki. Dodać do usmażonego mięsa i krótko razem podsmażyć. Na koniec nieco podlać odrobiną bulionu.
|
Przy tym powinna powstać umiarkowana ilość sosu
|
|
Szczodrze posypać listkami zielonej pietruszki
|
4.) Podawanie: nie mieszać i natychmiast na patelni podawać na stół. Osobno ugotowany makaron risoni.
* - risoni - drobny włoski makaron w kształcie ziaren ryżu - bo w języku włoskim riso oznacza ryż
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.