Wprawdzie dzisiaj mamy Tłusty Czwartek ale nie wszyscy jadają tłusto i mięsnie. Coś dla wegetarian bo to ostatnio w modzie.
Na zdjęciu na poduszce z duszonej cukinii, z czerwoną kapustą na gorąco, grzankami z topinambura i świeżo startym chrzanem |
Składniki:
1 - 1,5 szklanki soczewicy
1 duże surowe jajo
tarta bułka w ilości wg potrzeby
1 szklanka rosołku warzywnego względnie drobiowego
po 1 - 2 czubate łyżki pokrojonych w drobną kostkę:
- selera naciowego
- marchewki
- żółtego sera startego na grubym tarle
zielona pietruszka świeżo i drobno posiekana
olej rzepakowy do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Soczewicę ugotować wg zasad. Przecedzić. Osączyć i odcisnąć na sicie.
1 - 1,5 szklanki soczewicy
1 duże surowe jajo
tarta bułka w ilości wg potrzeby
1 szklanka rosołku warzywnego względnie drobiowego
po 1 - 2 czubate łyżki pokrojonych w drobną kostkę:
- selera naciowego
- marchewki
- żółtego sera startego na grubym tarle
zielona pietruszka świeżo i drobno posiekana
olej rzepakowy do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Soczewicę ugotować wg zasad. Przecedzić. Osączyć i odcisnąć na sicie.
2.) Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na oleju rzepakowym w głębokim rondlu. Zalać wrzącym rosołkiem i na maleńkim ogniu gotować pod przykryciem do miękkości.
Jw przecedzić i dokładnie osączyć nas sicie.
3.) Połączyć i wymieszać obie masy. Wbić jajo, dodać zielona pietruszkę i wymieszać. W razie potrzeby zagęszczenia dodać nieco tartej bułki.
4.) Formować kotlety (tak jak się robi mielone z mięsa) i obustronnie usmażyć na niewielkim ogniu.
5.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z dowolnym dodatkami.
filary smaku
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.