Kończy się karnawał i przed nami Wielki Post. Na Środę Popielcową proponuję do wyboru różne pomysły na śledzia.
Jako dodatki: z lewej tatar z surowych buraków; z prawej sałatka z topinamburem |
Składniki:
3 - 4 filety śledziowe w oliwie
1 mała cebula
zielona pietruszka
olej rzepakowy
ew. ocet jabłkowy wg indywidualnego uznania
czerwona papryka do dekoracji
Tatar z surowego czerwonego buraka:
1 czerwony świeży burak średniej wielkości
1.) Burak obrać i pokroić w autentycznie drobną kosteczkę o boku 1 - 1,5 mm
Ponieważ surowy burak jest dość twardy kroić go należy tak drobno jak tylko się da. Maksymalnie w kostkę o boku mniejszym niż 2 x 2 mm. Inaczej trudno go będzie pogryźć. |
Albo:
Żytni chleb posmarować twarożkiem i na tym położyć śledzia i gruboziarnistą musztardę |
Albo:
Podać śledzia po litewsku - z grzybkiem marynowanym w occie |
Albo:
Trochę "po chińsku" z cebulą podduszoną z dodatkiem sosu sojowego |
A kto ma zamiar podać szampana to uzupełniająco:
Grzanki z kawiorem nakładanym porcelanową łyżeczką |
Miłego Wielkiego Postu życzy
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.