czwartek, 23 lutego 2023

Czerwone buraki gotowane we własnym soku

A tak mimochodem. Dziś mija 13 lat od dnia, w którym blog Moja Kawiarenka zaistniał na forum.
 
Buraki to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Kto lubi także rybnych.

Na zdjęciu buraki jako dodatek do gruszki zapiekanej z serem gorgonzola i figami

Składniki:
1 kg małych zdrowych czerwonych buraków
2 cebulki szalotki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.)  Połowę ilości przygotowanych buraków obrać, pokroić i odwirować w sokowirówce. Starannie zebrać powstały sok.
Drugą połowę obrać i w całości parzyć do miękkości w otrzymanym soku. Oczywiście posolić ale z umiarem. Gdy zmiękną, wyjąć, nieco przestudzić i pokroić w grubszą kostkę względnie w plastry o grubości ca 3mm.

Sos do buraków:
2.) W małym rondelku zagotować szklankę wina. Szalotkę drobno pokroić i niezwłocznie wrzucić do gotującego się wina. Zmniejszyć ogień do minimum go gotować tak długo aż połowa płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem

3.) Podawanie:
podawać do: 
- dziczyzny lub jagnięciny
- także do smażonych lub pieczonych ryb
 
Krążki buraków układać w wachlarzyk na brzegu dużego płaskiego talerza. Na koniec podlać 1 - 2 łyżkami sosu. Jeżeli pokrojone w kostkę - formować np. w spłaszczone wieżyczki.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

3 komentarze:

  1. Wszystkiego najlepszego i wielu inspiracji kuchennych Ci życzę. Ja pamiętam czasy Kawiarenki w wersji telewizyjnej. To chyba było mniej więcej 30 lat temu... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Telewizyjna Moja Kawiarenka miała miejsce w pierwszych latach roku 2.000. Było tego 76 (a może 77?) odcinków po 23 minuty netto. Nie mam miłych wspomnień z planu. Niestety. Ale miło, że jeszcze pamiętasz :-)

      Usuń
    2. Tak, JESZCZE pamiętam. ;-))

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...