Rolmopsy z gotowanego boczku z chrzanem.
Na zdjęciu boczek peklowany przed gotowaniem. W celu złagodzenia nadziany chrzanem wymieszanym z kapustą pekińską |
Składniki:
boczek (w miarę możliwości peklowany)
warzywa: por, marchew, seler,cebula, korzeń pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
czarny pieprz ziarnisty
Wykonanie:
1.) Kawałek grubego i tłustego boczku (30x30 cm) ponacinać romboidalnie po stronie skóry. Wrzucić do dużej ilości wrzątku, w którym gotowały się: por, marchew, pietruszka, seler, cebula i przyprawy w rodzaju pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Tak gotować na małym ogniu 2 – 2,5 godziny aż do miękkości.
2.) Wyjąć z garnka, osączyć i wytrzeć. Studzić pod obciążeniem pokrywszy uprzednio dużą drewnianą deską. Tak później przetrzymać w chłodzie przez całą noc.
3.) Podawanie: Kroić na plastry grubości 1 - 2 mm, smarować chrzanem (lub ćwikłą)
Zwijać w rulonik i spinać wykałaczką. Podawać jako zakąskę pod kieliszek czystej szlachetnej wódki.
Zwijać w rulonik i spinać wykałaczką. Podawać jako zakąskę pod kieliszek czystej szlachetnej wódki.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.