czwartek, 22 czerwca 2023

Na urlopie we Włoszech polecam wspaniałą kuchnię - Ristorante Da Boschet

Od 1985 roku każdy letni urlop spędzam we Włoszech nad północnym Adriatykiem. Ponieważ uwielbiam włoską kuchnię staram się bywać w licznych restauracjach. Głównie tych, do których chodzą miejscowi smakosze. Restaurację Da Boschet uważam za najlepszą z dotychczas poznanych.
Popularność zawdzięcza doskonałej kuchni. Przy tak wysokim poziomie rezerwacja jest w zasadzie nieodzowna. Inaczej marne szanse na wolny stolik.
Wg mojej oceny jak najbardziej kwalifikuje się do 2 gwiazdek Michelina. Także ze względu na pobliże zjazdu z autostrady przy miasteczku Latisana*. 
Obsługa absolutnie fachowa. Ciekawostką jest karta dań wyświetlana elektronicznie. Każdy z gości otrzymuje tablet i może na ekranie paluszkiem wybierać na co ma ochotę. Do wyboru: po włosku, angielsku lub niemiecku. Podpowiem, że decyzja co zamówić potrafi być trudna. Chciałoby się spróbować wszystkiego.
Polecam także doskonałe wino domowe po bardzo przystępnej cenie.

Na wstępie pozdrowienia od szefa kuchni - pachnąca bułeczka drożdżowa z pastą z bacala**

Antipasti I - wyśmienite krewetki duszone z papryką. Danko rozpływa się w ustach

Antipasti II - ze względu na gościa z uczuleniem na paprykę, szef kuchni zmienił recepturę


Przystawka I - mini pierożki nadziewane pastą z długo i powoli gotowanej oberżyny. Rewelacja smakowa

Przystawka II - moscardini*** z sałatą i guacamole

Danie główne - okoń morski z jarzynką; wszystko gotowane nad parą

Na deser torcik czekoladowy z morelami

*    - Latisana - kto jedzie na urlop do Lignano lub Bibione musi w tym miejscu zjechać z autostrady; kolejno pierwszą miejscowością na trasie jest właśnie Gorgo - siedziba opisywanej restauracji
 
**   - bacala - to suszone w soli mięso dorsza, przed spożyciem musi długo być moczone w wodzie: ten sposób konserwowania sięga czasów Starożytnego Rzymu, jeśli nie dłużej.

*** - moscardini - wyglądem zewnętrznym przypominają małe ośmiorniczki; w odróżnieniu posiadają 10 macek; w tym jedną kilkukrotnie dłuższą od pozostałych

W Da Boschet dobrze dają jeść i w południe i wieczorem. Jednak ze względu na obszerność oferty radzę skorzystać z tej kuchni w porze kolacji. Niestety wtedy otwierają dopiero o 19:30
Nieczynna w niedziele wieczorem i w poniedziałki.
Ale kto dysponuje czasem koniecznie powinien spróbować o każdej możliwej porze.
Ważne! Dość obszerny parking w podwórzu.

33053 GORGO di LATISANA (Ud)
Piazza E. Codotto 17

Tel. fax +39 (0431) 55445

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...