Byłem, jadłem i piłem. Szef kuchni poleca dania pod podniebienia własnych obywateli. Tu nie spotkasz rutyny serwowanej pod smak turystów. Czyli jak się to mówi - w Casa Bianca jest jak u mammy.
Z czystym sumieniem polecam miłośnikom prawdziwej dobrej
włoskiej kuchni oraz jako źródło doskonałych miejscowych win. Trudno o
lepszy mariaż.
Latem w ogródku dostępne są stoliki na świeżym powietrzu pod zadaszeniem.
Radzę zamówić to wino!!!
Doskonałe uzupełnienie do potraw z ryb |
Bruschetta z tatarem z surowego pstrąga. Włoskie antipasti - czyli po naszemu przekąska, albo starter jak kto woli |
Primi piati I, czyli "pierwszy talerz" - po naszemu przystawka - filet z makreli z cebulą z Tropei* |
Primi piati II - krewetki na różowym sosie |
Danie główne I - dorada z pieca w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami |
Inne danie główne II - seppie** w pikantnym sosie pomidorowym |
Dowolnie skomponowaną sałatę do drugiego, zamawia się osobno |
Na deser wspaniała szarlotka z jabłek i gruszek - pół na pół |
Albo rzadko spotykany w gastronomii- mrożony krem z lukrecją |
* - cebula z Tropei - niezwykle łagodna cebula o wyraźnie słodkawym smaku
** - seppie - należą do tzw. owoców morza; po polsku mątwy
Ten adres to jedyne kilkanaście kilometrów od turystycznego Bassano del Grappa. Rezerwacja choć nie obowiązkowa ale wskazana!
Wygodny parking naprzeciw wejścia do restauracji.
RISTORANTE CASA BIANCA di Trento Diego
Specjalita PESCE - specjalność lokalu - ryby
via Fontanazzi 10
31010 FONTE (TV)
ristorantecasabianca@gmail.com
Tel. +39 (0423) 949833 albo +39 (348) 7936705
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.