czwartek, 8 czerwca 2023

Gdzie prawdziwie dobrze dają jeść na urlopie we Włoszech - restauracja Casa Bianaca w Fonte opodal Bassano del Grappa

Byłem, jadłem i piłem. Szef kuchni poleca dania pod podniebienia własnych obywateli. Tu nie spotkasz rutyny serwowanej pod smak turystów. Czyli jak się to mówi - w Casa Bianca jest jak u mammy.
Z czystym sumieniem polecam miłośnikom prawdziwej dobrej włoskiej kuchni oraz jako źródło doskonałych miejscowych win. Trudno o lepszy mariaż.
Latem w ogródku dostępne są stoliki na świeżym powietrzu pod zadaszeniem.

Radzę zamówić to wino!!!

Doskonałe uzupełnienie do potraw z ryb

Bruschetta z tatarem z surowego pstrąga. Włoskie antipasti - czyli po naszemu przekąska, albo starter jak kto woli

Primi piati I, czyli "pierwszy talerz" - po naszemu przystawka - filet z makreli z cebulą z Tropei*

Primi piati II - krewetki na różowym sosie

Danie główne I - dorada z pieca w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami

Inne danie główne II - seppie** w pikantnym sosie pomidorowym

Dowolnie skomponowaną sałatę do drugiego, zamawia się osobno

Na deser wspaniała szarlotka z jabłek i gruszek - pół na pół

Albo rzadko spotykany w gastronomii- mrożony krem z lukrecją
 
*   - cebula z Tropei - niezwykle łagodna cebula o wyraźnie słodkawym smaku
** - seppie - należą do tzw. owoców morza; po polsku mątwy
 

Ten adres to jedyne kilkanaście kilometrów od turystycznego Bassano del Grappa. Rezerwacja choć nie obowiązkowa ale wskazana!
Wygodny parking naprzeciw wejścia do restauracji.
 
RISTORANTE CASA BIANCA di Trento Diego
Specjalita PESCE - specjalność lokalu - ryby
 
via Fontanazzi 10
31010 FONTE (TV)
ristorantecasabianca@gmail.com
 
Tel. +39 (0423) 949833 albo +39 (348) 7936705

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...