wtorek, 15 października 2019

Niezwykle prosty w wykonaniu biały sos do ryby.

Biały sos do ryb                                                                                   

Od chwili kiedy płyn przestanie być widoczny uważać aby cebula nie zaczęła się rumienić!
Składniki:      
odmierzona ilość białego octu winnego (albo jeszcze lepiej  typu balsamico bianco - (biały)    
3 małe cebulki typu szalotka
0,25 kostki mrożonego masła wcześniej pokrojonego na małe porcje

Do osiągnięcia efektu emulsji niezbędne jest mrożone masło!
gruba sól kamienna do smaku
1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
mielony biały pieprz prosto z młynka
1 płaska łyżka siekanych listków selera naciowego albo świeżego kopru

piątek, 11 października 2019

Mrożony deser z kokosem

Z myślą o czekających na wreszcie coś słodkiego.
To dość proste danko, tyle że jak inne wymaga nieco skupienia podczas wykonania.

Składniki:
1 całe jajo
3 - 4 łyżki cukru (wg indywidualnego uznania)
1 kieliszek likieru kokosowego względnie białego rumu
2 płaty żelatyny (7 x 12 cm)
2 łyżki drobnych wiórek kokosowych
100 g białej czekolady
200 g śmietanki kremówki 36 %
szczypta soli
nieco mielonego cynamonu
świeże owoce do dekoracji

wtorek, 8 października 2019

Przekąska z wędzonego schabu z kremem z pumpernikla.

Zimna przystawka z jogurtu, pumpernikla i wędzonego schabu.
Otoczenie ciągle się domaga czegoś nowego na stole. Sam sobie jestem winien bo nieprzerwanie ciągnie mnie do wymyślania nowości.

Dwa razy na ząb czyli bardziej przekąska niż przystawka.
Składniki:
0,5 pudełka bardzo gęstego greckiego jogurtu
1 plaster chleba pumpernikiel
1 czubata łyżka ubitej śmietany 36 %
0,5 łyżeczki polskiego pieprzu ziołowego
po 3 – 4 cienkie plasterki lekko wędzonego schabu, względnie szynki parmeńskiej, na osobę
świeży ogórek
2 łyżki marynowanego imbiru, pokrojonego w plastry

piątek, 4 października 2019

Polędwica wołowa w luksusowym wydaniu

Typowe danie, albo na romantyczną kolację we dwoje – bo „usta milczą, dusza śpiewa”, albo na wystawne przyjęcie bo tu występuje mickiewiczowskie: „milczkiem żwawo jedli”.
Jeżeli ktoś potrafi ciepło rozprawiać o dobrym jedzeniu, to poniżej znajdzie wspaniały materiał po temu. W większym czy mniejszym gronie, zachwyt jedzących jest niemal zagwarantowany. Jeśli się zdarzy ktoś, kto będzie marudzić, to z pewnością z zazdrości, że sam tak nie potrafi.

Nie wiadomo co jest lepsze w smaku? Sos czy mięso?
Składniki:
1 cały warkocz polędwicy wołowej
oliwa z oliwek
pół kostki masła
80 g pasztetu z drobiowych wątróbek, najlepiej z gęsich
3 - 5 ząbków czosnku (ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych)
nieco więcej niż pół puszki pomidorów bez skórki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

środa, 2 października 2019

Którą kawę można uznać za prawdziwie prawdziwą?

Kochani! Wczoraj był międzynarodowy dzień kawy. Jak świat długi i szeroki piją ją niemal wszyscy dorośli. Przy tym dzielą się na smakoszy, którzy wiedzą co chcą mieć w filiżance oraz na tych, którzy odbierają kawę jako ciemny płyn zawierający kofeinę. Tych niestety jest niepoliczalnie dużo.

Na zdjęciu kawa sprzedawana na wagę w specjalistycznym sklepie. Nie mylić z palarnią. Wyraźnie widać mieszankę różnych gatunków, które różnią się jaśniejszym i ciemniejszym odcieniem.
Jaka powinna być? Bez względu na kolejność:
- poprawna gatunkowo
- świeżo palona
- odpowiednio zmielona tuż przed parzeniem

Jak to należy rozumieć?
Kawę poprawną gatunkowo poznaje się głównie po cenie. Żaden szanujący się producent nie będzie sprzedawać dobrego produktu po obniżonej cenie.
Owszem zdarzają się fałszerze i oszuści ale rzadko. Na panczowany olej z oliwek można nabrać sporo laików. Z kawą ten numer nie przejdzie tak łatwo.

Świeżo palona. Kawa od momentu poddania jej obróbce cieplnej starzeje się w szalonym tempie.
Temu procesowi nie pomaga żadne przechowywanie w odessanym pojemniku. To chroni częściowo przed utratą aromatu ale nie przed starzeniem się.

wtorek, 1 października 2019

Deserowe naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej.

Nadszedł czas zwiększonego zapotrzebowania na witaminy. Dzisiaj wyjątkowe połączenie ostatnich w tym roku czarnych jagód z węgierkami.

Teraz jesienią faktycznie jest trudno o czarne jagody. W końcu bez trudu można je zastąpić innymi owocami pokrojonymi w kostkę.
Składniki:
Naleśniki:*
2 czubate łyżki mąki pszennej (np. poznańskiej)
1 czubata łyżka mąki gryczanej
0,5 łyżeczki miałkiej soli
3 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
3 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego, względnie słonecznikowego - do ciasta

Nadzienie:
0,5 szklanki Mascarpone (w zastępstwie Mascarino**)
0,5 szklanki włoskiego serka Ricotta
2 - 3 łyżki neutralnego tłustego gęstego jogurtu
2 - 3 łyżki cukru kokosowego - nie mylić z cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego - nie mylić z wanilinowym!
0,5 szklanki czarnych jagód lub innych owoców pokrojonych w kostkę

piątek, 27 września 2019

Świeże prawdziwki z nektaryną z patelni.


Prawdziwki z nektaryną. Brzmi kuriozalnie ale smakuje kolosalnie!

Danie optycznie atrakcyjne, a smakowo rewelacyjne.
Jak się można przekonać, kulinaria nie znają granic. Każdego dnia albo ktoś wykreuje coś nowego, albo w podróży po innych krajach olśniewa nas jakaś tam od dawna znana potrawa, której do tej pory nigdy się nie jadło.
Dziś powiew krajów południa Europy, a lepiej powiedziawszy ze strony Piemontu
Przedstawiam Wam kolejny smakowity przykład tamtejszej wiejskiej kuchni. Prawdziwki a lepiej powiedziawszy – same nogi prawdziwków, podsmażane z nektaryną.
(lub brzoskwinią, jak kto woli).
Czasem właśnie powstaje dylemat – co zrobić z nóżkami prawdziwków.
Oto wielokrotnie sprawdzone, proste, acz wykwintne danko.

Składniki:
1 szklanka nóżek prawdziwków, poprzecznie pokrojonych w cienkie plastry
(kto ma w nadmiarze, bierze oczywiście do dania same kapelusze! Wtedy powstanie iście królewska przystawka)
½ owocu sporej słodkiej nektaryny, pokrojonego w poprzeczne pół plastry
czarny pieprz prosto z młynka
gruba sól morska (lub kamienna) roztarta ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką
sklarowane masło do smażenia
posiekana zielona pietruszka i koper do smaku i do dekoracji

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....