Otoczenie ciągle się domaga czegoś nowego na stole. Sam sobie jestem winien bo nieprzerwanie ciągnie mnie do wymyślania nowości.
Dwa razy na ząb czyli bardziej przekąska niż przystawka. |
0,5 pudełka bardzo gęstego greckiego jogurtu
1 plaster chleba
pumpernikiel
1 czubata łyżka
ubitej śmietany 36 %
0,5 łyżeczki
polskiego pieprzu ziołowego
po 3 – 4 cienkie
plasterki lekko wędzonego schabu, względnie szynki parmeńskiej, na osobę
świeży ogórek
2 łyżki
marynowanego imbiru, pokrojonego w plastry
Wykonanie:
pumpernikiel
pokruszyć i zmiksować z jogurtem. Ma wyjść niezbyt gęsta pasta. W celu
spulchnienia powstałej masy, dodać i dobrze wymieszać łyżkę ubitej śmietany.
Doprawić polskim pieprzem ziołowym.
Tajemnica sukcesu to dokładne rozdrobnienie i wymieszanie. |
Schab pokroić w
jak najcieńsze plastry.
Warstwy tłuszczu obowiązkowo należy usunąć. |
Świeży ogórek
obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić wzdłuż w
cienką zapałkę. Marynowany imbir
osączyć na sicie dobrze odcisnąć.
Plastry
poskładać ze sobą, bardzo ostrym nożem pokroić w cieniusieńką słomkę i
wymieszać z ogórkiem.
Z lewej poszatkowany marynowany imbir; z prawej świeży ogórek bez pestek pokrojony w zapałkę. |
Na zakąskowym
talerzu ułożyć po 2 - 3 plastry wybranej wędliny. Pokryć lekko jogurtem
zmiksowanym z pumperniklem. Obok udekorować sałatką z ogórka i marynowanego
imbiru.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.