wtorek, 8 października 2019

Przekąska z wędzonego schabu z kremem z pumpernikla.

Zimna przystawka z jogurtu, pumpernikla i wędzonego schabu.
Otoczenie ciągle się domaga czegoś nowego na stole. Sam sobie jestem winien bo nieprzerwanie ciągnie mnie do wymyślania nowości.

Dwa razy na ząb czyli bardziej przekąska niż przystawka.
Składniki:
0,5 pudełka bardzo gęstego greckiego jogurtu
1 plaster chleba pumpernikiel
1 czubata łyżka ubitej śmietany 36 %
0,5 łyżeczki polskiego pieprzu ziołowego
po 3 – 4 cienkie plasterki lekko wędzonego schabu, względnie szynki parmeńskiej, na osobę
świeży ogórek
2 łyżki marynowanego imbiru, pokrojonego w plastry

Wykonanie:
pumpernikiel pokruszyć i zmiksować z jogurtem. Ma wyjść niezbyt gęsta pasta. W celu spulchnienia powstałej masy, dodać i dobrze wymieszać łyżkę ubitej śmietany. Doprawić polskim pieprzem ziołowym.

Tajemnica sukcesu to dokładne rozdrobnienie i wymieszanie.
Schab pokroić w jak najcieńsze plastry.

Warstwy tłuszczu obowiązkowo należy usunąć.
Świeży ogórek obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić wzdłuż w cienką zapałkę. Marynowany imbir osączyć na sicie dobrze odcisnąć.
Plastry poskładać ze sobą, bardzo ostrym nożem pokroić w cieniusieńką słomkę i wymieszać z ogórkiem.

Z lewej poszatkowany marynowany imbir; z prawej świeży ogórek bez pestek pokrojony w zapałkę.
Na zakąskowym talerzu ułożyć po 2 - 3 plastry wybranej wędliny. Pokryć lekko jogurtem zmiksowanym z pumperniklem. Obok udekorować sałatką z ogórka i marynowanego imbiru.


Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...