wtorek, 15 października 2019

Niezwykle prosty w wykonaniu biały sos do ryby.

Biały sos do ryb                                                                                   

Od chwili kiedy płyn przestanie być widoczny uważać aby cebula nie zaczęła się rumienić!
Składniki:      
odmierzona ilość białego octu winnego (albo jeszcze lepiej  typu balsamico bianco - (biały)    
3 małe cebulki typu szalotka
0,25 kostki mrożonego masła wcześniej pokrojonego na małe porcje

Do osiągnięcia efektu emulsji niezbędne jest mrożone masło!
gruba sól kamienna do smaku
1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
mielony biały pieprz prosto z młynka
1 płaska łyżka siekanych listków selera naciowego albo świeżego kopru

Wykonanie
na dno małego rondla wlać octu na 1,5 – 2 mm. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.


Na to wrzucić drobno posiekaną surową szalotkę. Gotować stale mieszając tak długo, aż ocet całkowicie (!) odparuje. Zdjąć z ognia zanim zacznie się rumienić albo co gorsze zacznie przywierać do dna.

UWAGA! Na tym etapie nie daje się żadnego tłuszczu, ani nie wolno dopuścić aby jak wyżej wspomniałem cebula  zaczęła się rumienić!
                      
Kolejno nadal stale mieszając powoli dodawać po kawałku zamrożonego masła w kostkach
Zawsze trzeba zawsze odczekać aż dodana porcja całkowicie się rozpuści.
Dopiero wtedy dodawać następny kawałek.
Skutkiem takiego postępowania powstanie sos o konsystencji emulsji.
                      
Na koniec dosmaczyć solą, świeżo zmieloną kolendrą i białym pieprzem.
W zależności od przeznaczenia, można dodać posiekane listki selera naciowego albo kopru.

Podawanie   
na środku płaskiego talerza rozprowadzić w formie „lustra” po 2 – 3 łyżki sosu i kłaść na tym kawałki dowolnej ryby. 
Mieszanka szalotki i masła o kremowej konsystencji dodaje tu elegancji smaku.

Tadeusz Gwiaździński                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...