Teraz jesienią faktycznie jest trudno o czarne jagody. W końcu bez trudu można je zastąpić innymi owocami pokrojonymi w kostkę. |
Naleśniki:*
2 czubate łyżki mąki pszennej (np. poznańskiej)
1 czubata łyżka mąki gryczanej
0,5 łyżeczki miałkiej soli
3 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
3 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego, względnie słonecznikowego - do ciasta
Nadzienie:
0,5 szklanki Mascarpone (w zastępstwie Mascarino**)
0,5 szklanki włoskiego serka Ricotta
2 - 3 łyżki neutralnego tłustego gęstego jogurtu
2 - 3 łyżki cukru kokosowego - nie mylić z cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego - nie mylić z wanilinowym!
0,5 szklanki czarnych jagód lub innych owoców pokrojonych w kostkę
Dodatki:
250 g dojrzałych śliwek węgierek
cukier do smaku
1 - 2 goździki
1 łyżka brązowego rumu (36%)
Wykonanie:
Naleśniki:
ciasto na naleśniki należy przygotować na minimum 3 godziny przed smażeniem. Smażyć cienko nalewając ciasta, na odpowiednio rozgrzanej teflonowej patelni, symbolicznie smarowanej olejem roślinnym.
Nadzienie:
oba serki + jogurt+ oba cukry wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Kolejno połączyć z owocami.
Tak powstała masą grubo smarować połówki naleśników. Na wydaniu złożyć w całość.
Dodatki:
śliwki umyć i osuszyć. Pozbawić pestek. Smażyć w teflonowym rondelku z dodatkiem cukru, goździków i soku z cytryny. Smażyć tak długo aż owoce zaczną się rozpadać.
Podawać na gorąco jako uzupełnienie do naleśników.
* - naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej - UWAGA! Do smażenia takich naleśników potrzebne jest jakie takie doświadczenie w kuchni. Bywa, że ze względu na zmniejszoną ilość glutenu rwą się na patelni podczas przewracania na drugą stronę. Dlatego osoby początkujące w praktyce kuchennej powinny zrezygnować z dodatku mąki gryczanej i zastosować czysto mąkę pszenną.
** - Mascarino - prawie to samo co Mascarpone tylko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Tadeusz Gwiaździński
Pora więc aby spróbować :-)
OdpowiedzUsuń