wtorek, 1 października 2019

Deserowe naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej.

Nadszedł czas zwiększonego zapotrzebowania na witaminy. Dzisiaj wyjątkowe połączenie ostatnich w tym roku czarnych jagód z węgierkami.

Teraz jesienią faktycznie jest trudno o czarne jagody. W końcu bez trudu można je zastąpić innymi owocami pokrojonymi w kostkę.
Składniki:
Naleśniki:*
2 czubate łyżki mąki pszennej (np. poznańskiej)
1 czubata łyżka mąki gryczanej
0,5 łyżeczki miałkiej soli
3 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
3 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego, względnie słonecznikowego - do ciasta

Nadzienie:
0,5 szklanki Mascarpone (w zastępstwie Mascarino**)
0,5 szklanki włoskiego serka Ricotta
2 - 3 łyżki neutralnego tłustego gęstego jogurtu
2 - 3 łyżki cukru kokosowego - nie mylić z cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego - nie mylić z wanilinowym!
0,5 szklanki czarnych jagód lub innych owoców pokrojonych w kostkę

Dodatki:
250 g dojrzałych śliwek węgierek
cukier do smaku
1 - 2 goździki
1 łyżka brązowego rumu (36%)

Wykonanie:
Naleśniki:
ciasto na naleśniki należy przygotować na minimum 3 godziny przed smażeniem. Smażyć cienko nalewając ciasta, na odpowiednio rozgrzanej teflonowej patelni, symbolicznie smarowanej olejem roślinnym.
Nadzienie:
oba serki + jogurt+ oba cukry wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Kolejno połączyć z owocami.
Tak powstała masą grubo smarować połówki naleśników. Na wydaniu złożyć w całość.
Dodatki:
śliwki umyć i osuszyć. Pozbawić pestek. Smażyć w teflonowym rondelku z dodatkiem cukru, goździków i soku z cytryny. Smażyć tak długo aż owoce zaczną się rozpadać.
Podawać na gorąco jako uzupełnienie do naleśników.

* - naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej - UWAGA! Do smażenia takich naleśników potrzebne jest jakie takie doświadczenie w kuchni. Bywa, że ze względu na zmniejszoną ilość glutenu rwą się na patelni podczas przewracania na drugą stronę. Dlatego osoby początkujące w praktyce kuchennej powinny zrezygnować z dodatku mąki gryczanej i zastosować czysto mąkę pszenną.

** - Mascarino - prawie to samo co Mascarpone tylko o obniżonej zawartości tłuszczu.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...