piątek, 11 października 2019

Mrożony deser z kokosem

Z myślą o czekających na wreszcie coś słodkiego.
To dość proste danko, tyle że jak inne wymaga nieco skupienia podczas wykonania.

Składniki:
1 całe jajo
3 - 4 łyżki cukru (wg indywidualnego uznania)
1 kieliszek likieru kokosowego względnie białego rumu
2 płaty żelatyny (7 x 12 cm)
2 łyżki drobnych wiórek kokosowych
100 g białej czekolady
200 g śmietanki kremówki 36 %
szczypta soli
nieco mielonego cynamonu
świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:
Czekoladę posiekać i rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną.


 Całe jajo energicznie ubijać z cukrem nad gorącą kąpielą wodną.


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, nieco odcisnąć i rozpuścić w podgrzanym likierze kokosowym (względnie w rumie)*
Do jaja dobrze ubitego z cukrem na gęstą białawą masę, szybko mieszając najpierw dodać rozpuszczoną czekoladę i kolejno żelatynę rozpuszczoną w alkoholu.


Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać trzepaczką!
Stale mieszając – przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na krem z dodatkiem szczypty soli (inaczej deser będzie smakować mdło słodko.


 Połączyć z przestudzona ubitą masą i wlać do przygotowanej foremki.


 Wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Deser wspaniale pasuje do niedzielnego rodzinnego obiadu.

*- do mrożonek zasadniczo nie daje się żelatyny. W wypadku deserów typu parfait - jednak tak, bo zapobiega to zbyt szybką utratą formy na talerzu. Dłużej trwa zanim zacznie się rozpuszczać.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...