To dość
proste danko, tyle że jak inne wymaga nieco skupienia podczas wykonania.
Składniki:
1 całe jajo
3 - 4 łyżki
cukru (wg indywidualnego uznania)
1 kieliszek
likieru kokosowego względnie białego rumu
2 płaty żelatyny
(7 x 12 cm)
2 łyżki drobnych wiórek
kokosowych
100 g białej
czekolady
200 g śmietanki
kremówki 36 %
szczypta soli
nieco mielonego
cynamonu
świeże owoce do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę
posiekać i rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną.
Całe jajo
energicznie ubijać z cukrem nad gorącą kąpielą wodną.
Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, nieco odcisnąć i rozpuścić w podgrzanym
likierze kokosowym (względnie w rumie)*
Do jaja dobrze
ubitego z cukrem na gęstą białawą masę, szybko mieszając najpierw dodać
rozpuszczoną czekoladę i kolejno żelatynę rozpuszczoną w alkoholu.
Dodać wiórki
kokosowe i dokładnie wymieszać trzepaczką!
Stale mieszając
– przestudzić.
Śmietanę
kremówkę ubić na krem z dodatkiem szczypty soli (inaczej deser będzie smakować
mdło słodko.
Połączyć z
przestudzona ubitą masą i wlać do przygotowanej foremki.
Wstawić do
zamrażarki na minimum 6 godzin.
Deser wspaniale
pasuje do niedzielnego rodzinnego obiadu.
*- do mrożonek zasadniczo nie daje się żelatyny. W wypadku deserów typu parfait - jednak tak, bo zapobiega to zbyt szybką utratą formy na talerzu. Dłużej trwa zanim zacznie się rozpuszczać.
Nie tylko wygląda co faktycznie smakuje.
OdpowiedzUsuń