Pobyt nad włoskim morzem składa się nie tylko z kąpieli w słonych falach
i budowania zamków z piasku na plaży. Natura ma swoje prawa i od czasu
do czasu trzeba coś zjeść. Najlepiej coś dobrego bo od czego mamy urlop? Głównie jest mowa o wypoczynku w: Lignano, Bibione, Caorle , itd.
W szczycie sezonu w wymienionych miejscowościach często trzeba czekać w długiej kolejce na wolny stolik. Kto wybiera się wybiera w te okolice a jednocześnie nie przepada za ściskiem i zgiełkiem, temu radzę odwiedzić restaurację „da Balan”. Omawiana restauracja jest położona z dala od szlaku tłumów. Prawdziwa przyjemność i rzadka okazja przebywania w miejscu, w którym Włosi są między sobą. Przypadkowych przyjezdnych jak na lekarstwo.
Miasteczko San Giorgio di Nogaro* leży poza szlakiem turystycznym a jednocześnie nie całe pół godziny jazdy samochodem od brzegu morza.
W pogodne dni goście są obsługiwani w zacienionym ogródku na zapleczu restauracji. Jako karta dań służy dwustronnie wydrukowany arkusz formatu A-4. Znajomość języka włoskiego jest tu bardzo przydatna. Potrzebny więc słownik lub ktoś z towarzystwa kto zna ten język. Można także dogadać się po angielsku.
Rok założenia 1972. Jeszcze parę lat temu była to cicha prowincjonalna
gospoda bez specjalnych kulinarnych uniesień. Dzisiaj wyraźnie zmierza w kierunku
przynajmniej 1 gwiazdki Michelina.
Zamknięta w niedziele po południu i w poniedziałki cały dzień.
Specjalność – absolutnie świeże ryby i owoce morza sprowadzane z odległego o 6 km portu rybackiego w Marano. Jak na znacząco wysoką jakość cenowo dość przystępnie. Zamawiając pełny posiłek + napoje trzeba się liczyć z wydatkiem po 55 - 60 € na osobę. (pisane 16 maja 2022)
 |
Przystawka Nr 1 piramidka z krewetek
|
 |
Przystawka Nr 2 - letnią porą absolutna rzadkość - Lardo - solona słonina własnej roboty podawana z polentą (kaszką kukurydzianą)
|
 |
Specjalność lokalu - "calamaretti" - maleńkie kalmary z grilla. Podawana jako danie główne ale można także zamówić jako przystawkę
|
 |
"Dorosłe" kalmary z polentą
|
 |
Ryba l'ombrina z kremem z kalafiora (występuje głównie od Atlantyku po Morze Śródziemne. Złowiona w lagunie Marano)
|
 |
Sola ze szparagami
|
 |
Deser z kremem z owocu mago
|
Lokal niezbyt duży więc wcześniejsza rezerwacja raczej wskazana. Zamknięta w niedziele wieczorem i w poniedziałki.
Tel. +39 0431 62 00 65
strona internetowa: www.dabalan.it
E-mail: dabalan@gmail.com
Adres: 33058 San Giorgio via I. Nievoi 1. Prawie w centrum miasteczka
w pobliżu magistratu. Przy placyku zamienionym na parking samochodowy. W
sumie "rzut beretem" na prawo od zjazdu na San Giorgio - z autostrady
Udine Venezia.
* - San Giorgio di Nogaro: ca 7.500
mieszkańców; 26 km na południe od Udine; 30 km od głównego ronda w
Lignano Pineta; przeładunkowy port towarowy na kanale transportowym;
głównie przemysłowe wyroby żelazne i stal budowlana; turystycznie nie
cieszy się godną uwagi sławą; jako ciekawostkę należy wymienić, iż w
czasie I Wojny Światowej znajdował się tu wojskowy szpital dla rannych
żołnierzy, który jako pierwszy w historii medycyny w temacie leczenia
urazów doznanych na polu bitwy, naukowo współpracował z Wydziałem
Medycznym Uniwersytetu w Padwie.
filary smaku
Tadeusz Gwiaździński