wtorek, 24 października 2017

Drożdżowy "placek" kartoflany zapiekany w piekarniku.

To samo danie można uprościć podając klasyczne placki kartoflane. Jednak niczym nie da się zastąpić smaku skórki przypieczonej w piekarniku. Poza tym podczas smażenia placki chłoną ogromną ilość tłuszczu.

Najlepiej smakuje prosto z pieca ale podsmażany na drugi dzień wcale nie gorzej.
Składniki: (plaska forma do pieczenia, najlepiej 42 x 22 cm)
8 - 10 mącznych ziemniaków średniej wielkości
1,5 szklanki mleka
3 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
mąka pszenna*
20 g drożdży
sól
czarny pieprz prosto z młynka
kwaśna gęsta śmietana
czerwony kawior z łososia (lub pstrąga) albo plastry lekko wędzonego łososia
solona słonina do wyłożenia dna formy (lub 1łyżka smalcu wieprzowego)

Wykonanie:
dno i boki formy odpowiedniej wielkości** wyłożyć plastrami słoniny. Najlepiej solonej.
UWAGA! Wędzona nie nadaje się do tego celu gdyż wniesie do potrawy zbyt silny aromat.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnym tarle. Przez płócienną ściereczkę odcedzić nadmiar wilgoci.
Pół szklanki mleka podgrzać (max. 40 stopni C) i wrzucić pokruszone drożdże. Zamieszać i odczekać aż się dokładnie rozpuszczą.
Pozostałe mleko zagotować i wrzącym zalać starte i odcedzone ziemniaki. Wbić całe jaja i dobrze wymieszać, dodać mąkę pszenną i drożdże. Przykryć ściereczką i do wyrośnięcia odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Dopiero wtedy posolić i doprawić czarnym pieprzem. Ponownie przykryć i odstawić na 20 - 30 minut.
Kolejno przelać do formy wyłożonej bardzo cienko ukrojonymi plastrami słoniny lub cienko wysmarowanej smalcem wieprzowym.
Na 45 - 50 minut wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Grzeje góra + dół.
Po upływie 0,5 godziny zmniejszyć temperaturę zapiekania do 180 stopni.

Taki placek pachnie w całym domu niedzielnym obiadem.
Podawanie:
podawać z kwaśną śmietaną. Kto ma dodatkowo z czerwonym kawiorem lub nawet z wędzonym łososiem.

* - mąkę należy dodawać po łyżce tak długo aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Ma być nieco bardziej gęste niż na klasyczne placki smażone na patelni.

** - zastosowanie większej formy spowoduje, że "placek" będzie zbyt cienki i w czasie zapiekania zostanie nadmiernie wysuszony.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Jeśli ten placek choć w niewielkiej części przypomina smakiem moje ukochane placki ziemniaczane, to nikt nie zdołałby odpędzić mnie od tej blachy:)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...