wtorek, 10 października 2017

Wątróbka cielęca z jabłkiem gotowanym w białym winie z miodem.

Wątróbka cielęca z jabłkiem gotowanym w białym winie (przepis na 4 porcje)



Składniki:
500 - 550 g wątróbki cielęcej
1 szklanka mleka
1 - 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
5 łyżek miodu akacjowego
1 szklanka białego wytrawnego wina
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki konfitury z czarnych porzeczek
1 łyżka rzeżuchy do dekoracji 
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
          z wątróbki wyciąć przewody żółciowe i ściągnąć zewnętrzną błonę. (obowiązkowo)
Zalać zimnym mlekiem i pod przykryciem odstawić na 2 - 3 godziny.
W tym czasie jabłka obrać ze skory, podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Z otrzymanych ćwiartek wybrać 8 najładniejszych.
Z dodatkiem 3 łyżek miodu zagotować wino. Wrzucić wybrane kawałki jabłek i pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i nadal pod przykryciem odstawić na bok na dobry kwadrans. Przed podawaniem wyjąć z płynu i dobrze osączyć.
Pozostałe 4 kawałki ugotować nad parą wodną, doprawić gałką muszkatołową i zmiksować z 2 łyżkami miodu. Trzymać w cieple.

Wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha.
Pokroić na plastry o grubości małego palca. Obtoczyć w mące i strząsnąć jej ewentualny nadmiar. Kłaść na rozgrzaną patelnię z mieszanką masła i oliwy.
Smażyć obustronnie po 2 - 3 minuty z każdej strony. Solić i doprawiać pieprzem prosto z młynka dopiero na talerzu.

Podawanie:
podawać natychmiast po usmażeniu uzupełniając każdą porcję dwiema połówkami gorących jabłek oraz 1 łyżką jabłka zmiksowanego z miodem i doprawionego gałką muszkatołową. Na koniec dodać po 1 łyżeczce konfitury z czarnych porzeczek i podlać smużką gorącego masła z oliwką z patelni. Patrz zdjęcie potrawy.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Antrykot z jelenia na dwa sposoby.

Gdy w gronie znajomych ma się myśliwego to pod koniec sezonu łowczego dość często dostaje się w upominku różne dary lasu. Głównie dlatego, ż...