wtorek, 10 października 2017

Wątróbka cielęca z jabłkiem gotowanym w białym winie z miodem.

Wątróbka cielęca z jabłkiem gotowanym w białym winie (przepis na 4 porcje)



Składniki:
500 - 550 g wątróbki cielęcej
1 szklanka mleka
1 - 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
5 łyżek miodu akacjowego
1 szklanka białego wytrawnego wina
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki konfitury z czarnych porzeczek
1 łyżka rzeżuchy do dekoracji 
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
          z wątróbki wyciąć przewody żółciowe i ściągnąć zewnętrzną błonę. (obowiązkowo)
Zalać zimnym mlekiem i pod przykryciem odstawić na 2 - 3 godziny.
W tym czasie jabłka obrać ze skory, podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Z otrzymanych ćwiartek wybrać 8 najładniejszych.
Z dodatkiem 3 łyżek miodu zagotować wino. Wrzucić wybrane kawałki jabłek i pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i nadal pod przykryciem odstawić na bok na dobry kwadrans. Przed podawaniem wyjąć z płynu i dobrze osączyć.
Pozostałe 4 kawałki ugotować nad parą wodną, doprawić gałką muszkatołową i zmiksować z 2 łyżkami miodu. Trzymać w cieple.

Wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha.
Pokroić na plastry o grubości małego palca. Obtoczyć w mące i strząsnąć jej ewentualny nadmiar. Kłaść na rozgrzaną patelnię z mieszanką masła i oliwy.
Smażyć obustronnie po 2 - 3 minuty z każdej strony. Solić i doprawiać pieprzem prosto z młynka dopiero na talerzu.

Podawanie:
podawać natychmiast po usmażeniu uzupełniając każdą porcję dwiema połówkami gorących jabłek oraz 1 łyżką jabłka zmiksowanego z miodem i doprawionego gałką muszkatołową. Na koniec dodać po 1 łyżeczce konfitury z czarnych porzeczek i podlać smużką gorącego masła z oliwką z patelni. Patrz zdjęcie potrawy.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...