poniedziałek, 16 października 2017

Kalarepa z gruszką jako doskonały i szybki dodatek do dań z drobiu.

Czasami jesteśmy w posiadaniu świetnego przepisu na kurczaka. Dlatego, że przepis jest doskonały z czasem w domowej kuchni staje się oklepany. Jest na to rada!
Wystarczy zmienić rutynowy do datek ale koniecznie na jakiś zaskakujący i świetny zarazem.

Danko wprawdzie mało fotogeniczne ale ręczę, że smakowo zaskakująco świetne. Słona kalarepa w połączeniu ze słodko kwaśną gruszką daje niespodziewany efekt smakowy.
Składniki:
2 spore, słodkie i dojrzałe ale koniecznie jędrne gruszki
1 średniej wielkości kalarepa (koniecznie świeża i nie zleżała!)
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 - 1 łyżka cukru, wg indywidualnego uznania
1 - 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
kalarepę obrać i pokroić w kostkę wielkości jak na zdjęciu. Wrzucić na posolony wrzątek i na małym ogniu gotować przez max. 7 minut.
Kto uważa za słuszne może w tym czasie gruszki obrać ze skóry. Ja nie obieram.
Przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić jw.
Wymieszać z sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić pokrojone gruszki i dobrze wymieszać. Dodać cukier, ale nie za dużo bo danie zamieni się w deser. Często mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
Kalarepę starannie odcedzić na sicie i dodać do podsmażonych gruszek. Dobrze wymieszać i po upływie minuty zdjąć z ognia. W tym czasie z gotowanej kalarepy powinny odparować resztki wody.

Obu produktów nie należy gotować zbyt długo. Powinny zachować autentyczną jędrność.

Doprawić odrobiną czarnego pieprzu prosto z młynka, dobrze wymieszać i jeszcze ciepłe podawać do dań z drobiu albo królika.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...