piątek, 6 października 2017

Włoski makaron tagliatelle z prawdziwkami.

Tagliatelle* z prawdziwkami (przepis na 8 małych przekąskowych porcji)


W północnych Włoszech absolutny kulinarny standard w okresie wrzesień - październik.
Składniki:
250 g świeżych prawdziwków
250 g włoskiego makaronu typu tagliatelle*
250 g włoskiego makaronu typu tagliatelle* barwionego sokiem spod szpinaku
2 - 3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki sproszkowanych suszonych prawdziwków (kto nie ma może zrezygnować)
ewentualnie kieliszek białego wytrawnego wina
sól
czarny pieprz prosto z młynka
gałązki zielonej pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
grzyby oczyścić pędzelkiem. W razie potrzeby małym nożykiem tylko powycinać poczerniałe miejsca. Doświadczeni kucharze radzą aby NIE MYĆ! Nie powinny mieć kontaktu z wodą.
Jednak jeżeli ktoś uważa inaczej powinien postąpić wg własnej szkoły.
Pokroić w niewielkie plasterki o grubości 1 - 1,5 mm

Oba makarony ugotować al dente w dobrze posolonej wodzie.
Równie dobrze można zastosować 500 g makaronu jednego rodzaju. Dodawanie barwionego na zielono ma dać jedynie efekt kolorystyczny na talerzu.

W tym czasie kiedy makaron będzie się gotować,  na maśle z dodatkiem oliwy krótko przesmażyć pokrojone prawdziwki. Mieszać co chwilę.
Kolejno po kilku minutach dodać pół płaskiej łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów i jeszcze raz wymieszać. 
Kto nie ma, może zastępczo dodać 1 - 2 krople oliwki o zapachu trufli.
Zmniejszyć ogień do minimum. Po upływie 2 minut powinny być gotowe.
Dopiero wtedy posolić. Wg życzenia jedzących doprawiać czarnym pieprzem prosto z młynka już na talerzach.

* - tagliatelle - włoski makaron typu wąskie wstążki

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Pyszne danie. Wiem, bo robiłam kilka dni temu (zamiast risotto). Następnym razem dodam do świeżych borowików także te sproszkowane:)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...