czwartek, 26 października 2017

Czekadełko - smarowidełko do pieczywa na początek przyjęcia.

Czasami niewielkim trudem można urozmaicić rutynowe imieninowe przyjęcie. Bywa, że w pewnych domach od wielu lat z tych samych okazji niemiłosiernie podaje się to samo danie. Może dlatego, że pani domu niczego innego nie potrafi a i często towarzyszy temu brak odwagi aby spróbować czegoś nowego. Tutaj propozycja wykonania łatwego pierwszego kroku prowadzącego na nowe drogi kulinarne.

Pasta najlepiej sprawdza się na razowym czarnym chlebie.
Składniki:
2 łyżki gładkiego tłustego białego twarożku
1 łyżka łagodnego sera Gorgonzola

W żadnym wypadku nie wolno stosować przeterminowanego sera Gorgonzola bowiem grozi to tym, że pasta w smaku będzie gorzka!
2 łyżki świeżo posiekanej zieleniny: listków bazylii, zielonej pietruszki i kopru
2 plastry bardo cienko ukrojonej szynki parmeńskiej
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 limonki
czarny pieprz prosto z młynka


Wykonanie:
Gorgonzolę rozgnieść widelcem. Dodać biały gładki twarożek i dobrze wymieszać. Kolejno niezbyt drobno posiekaną zieleninę. Z plastrów szynki wyciąć tkankę tłuszczową. Czyste mięso pokroić w kostkę i dodać do masy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie sól z szynki przejdzie do masy serowej.
Po wyjęciu z lodówki dodać sok z limetki i czarny pieprz prosto z młynka.
Dobrze wymieszać i podawać do razowego żytniego chleba.

Podana proporcja składników wystarcza na 8 - 10 solidnie posmarowanych kromek chleba.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...