czwartek, 26 października 2017

Czekadełko - smarowidełko do pieczywa na początek przyjęcia.

Czasami niewielkim trudem można urozmaicić rutynowe imieninowe przyjęcie. Bywa, że w pewnych domach od wielu lat z tych samych okazji niemiłosiernie podaje się to samo danie. Może dlatego, że pani domu niczego innego nie potrafi a i często towarzyszy temu brak odwagi aby spróbować czegoś nowego. Tutaj propozycja wykonania łatwego pierwszego kroku prowadzącego na nowe drogi kulinarne.

Pasta najlepiej sprawdza się na razowym czarnym chlebie.
Składniki:
2 łyżki gładkiego tłustego białego twarożku
1 łyżka łagodnego sera Gorgonzola

W żadnym wypadku nie wolno stosować przeterminowanego sera Gorgonzola bowiem grozi to tym, że pasta w smaku będzie gorzka!
2 łyżki świeżo posiekanej zieleniny: listków bazylii, zielonej pietruszki i kopru
2 plastry bardo cienko ukrojonej szynki parmeńskiej
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 limonki
czarny pieprz prosto z młynka


Wykonanie:
Gorgonzolę rozgnieść widelcem. Dodać biały gładki twarożek i dobrze wymieszać. Kolejno niezbyt drobno posiekaną zieleninę. Z plastrów szynki wyciąć tkankę tłuszczową. Czyste mięso pokroić w kostkę i dodać do masy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie sól z szynki przejdzie do masy serowej.
Po wyjęciu z lodówki dodać sok z limetki i czarny pieprz prosto z młynka.
Dobrze wymieszać i podawać do razowego żytniego chleba.

Podana proporcja składników wystarcza na 8 - 10 solidnie posmarowanych kromek chleba.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...