O tym, że do barszczu ukraińskiego można podać drożdżowe "pampuchy" pieczone z dodatkiem gęsiego smalcu mało kto dziś pamięta. Obok zastąpienia masła gęsim smalcem szczególnie godne przypomnienia jest dodawanie do ciasta drożdżowego mąki z pszenicy o nazwie samopsza.*
To są stare zasady, których nawet nie wszystkie babcie pamiętają.
Drożdżowe pampuchy powinno się jeść na świeżo. Na drugi dzień już nie będą tak dobre. |
400 mąki pszennej* - typ 700 (+ 50 g do zaczynu)
30 g drożdży
0,5 płaskiej łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
125 g smalcu wytopionego z gęsiego tłuszczu
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Maślana polewa czosnkowa:
50 g masła
1 - 2 ząbki czosnku (w ilości wg indywidualnego upodobania)
spora szczypta soli
Wykonanie:
zarobić ciasto drożdżowe, wyjątkowo z dodatkiem cukru wg przepisu:
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2012/10/ciasta-drozdzowe-zasady.html
Na porcję filiżanki barszczu powinno się liczyć po 2 - 3 sztuki. |
2.) Z drugiej połowy uformować chlebek i umieścić go w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach: 255x110x70 mm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 - 45 minut aby ponownie wyrosło. Przed wstawieniem do pieca posmarować roztrzepanym białkiem jw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec na dolnej szynie przez ok. 30 - 35 minut.
Grzeje góra + dół.
Polewa czosnkowa z masłem. Czosnek obrać z łupiny i pokroić w możliwie drobną kostkę. Nie siekać. Wymieszać z solą i odstawić na 10 minut aby sól miała szansę się rozpuścić w czosnku.
Masło bardzo mocno podgrzać i do gorącego dodać czosnek z solą. Dobrze wymieszać.
Najlepiej jest zjeść tego samego dnia bo z upływem czasu wypiek szybko wysycha. |
Pampuchy - podawanie:
1.) Na osobnych talerzykach układać po jednej bułeczce (najlepiej prawie prosto z pieca) i podlać z góry łyżeczką gorącego masła z czosnkiem. Podawać razem z filiżanką barszczu ukraińskiego jak oryginalny dodatek.
Chlebek - zastosowanie:
2.) Świeżo upieczony chlebek podawać do miękkich pasztetów z drobiu lub do delikatnych przystawek.
* - wariant II, który gorąco polecam.
Kto ma dostęp do sklepów ze zdrową żywnością zamiast czystej mąki pszennej (typ 700) można zastosować 350 g mąki pszennej (+ oczywiście wymienione 50 g do zaczynu) i uzupełniająco 50 g mąki z prapszenicy o nazwie samopsza - surowca o podwyższonej zawartości glutenu.
Pszenica samopsza (po niemiecku - Einkorn) jest to gatunek zboża powszechny przed wieloma wiekami. Obecnie niektóre piekarnie uzupełniająco stosują mąkę z tej odmiany do wypieku razowego chleba.
Tadeusz Gwiaździński
Zapomnij o samopszy, skoro masz unikać glutenu.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
Unikam białego pieczywa nie dlatego, że jestem uczulony na gluten. Raczej dlatego, że lepiej się czuję bez.
OdpowiedzUsuńJestem z dania, że powinienem jeść wszystko ale w ograniczonych ilościach.
Dziękuję za radę :-)
No cudne te pieczone pampuszki, cudne.
OdpowiedzUsuńPampuchy gotowane na parze przygotowywałam dość często, gdy córki mieszkały z nami. Pieczonych nie jadłam, ale przygotuję je wg Twojego dzisiejszego wpisu na święta. Recepturę już zanotowałam w swoim świątecznym przepiśniku:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis Cię zainteresował.
UsuńŻyczę powodzenia :-)