środa, 1 listopada 2017

Czekoladowy sernik na świateczne dni.

Do wykonania tego ciasta potrzeba nieco doświadczenia w kuchni. Osobom początkującym może sprawić nieco trudności. Nie mniej przepis warto wypróbować teraz aby w okresie Świąt móc go powtórzyć z łatwością. W każdym razie w moim domu ten deser wszedł na stałe do rodzinnego jadłospisu.


Składniki:
Spód:
200 g suchych herbatników
90 g masła
1 czubata łyżeczka kakao w proszku
          
          Masa czekoladowo serowa:
400 g gorzkiej gastronomicznej czekolady (min. 70 %  kakao)
800 g białego gładkiego twarożku  (min 20 % tłuszczu)
4 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
250 g gęstej śmietany

Polewa:
100 g słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36 %)
150 g gorzkiej gastronomicznej czekolady jw.

Wykonanie:
herbatniki przerobić w malakserze na proszek albo pokruszyć tak drobno jak tylko się da. 
Na koniec rozgnieść wałkiem na zupełną miazgę.  
Wymieszać z łyżeczką kakao w proszku i później z roztopionym masłem. 
Przygotować kwadratową tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm Dno i ścianki boczne wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na dnie równomiernie rozprowadzić pokruszone herbatniki wymieszane z masłem. 
Wstawić na 10 minut na środkową szynę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Grzeje góra + dół. Rozdrobnić czekoladę i roztopić nad kąpielą wodną. 
Twarożek zmiksować z cukrem. Podczas miksowania stopniowo (jedno po drugim) dodawać jaja. Gdy powstanie gładka jednolita masa wmiksować roztopioną czekoladę.  

UWAGA! Czekolada ma być przestudzona ale jeszcze płynna. 

Dodać śmietanę i przy pomocy łopatki  dokładnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na dnie wcześniej przygotowanej formy.  
Po wygładzeniu powierzchni przez dobrą godzinę zapiekać na dolnej szynie, w piekarniku rozgrzanym do180°C. Grzeje góra + dół. 
Studzić w formie przez minimum 6 godzin. 
Przygotowując polewę rozdrobnić 150 g czekolady. Mocno podgrzać śmietankę i często mieszając rozpuścić w niej czekoladę. 
Przestudzić i jeszcze płynną w pełni polać wystudzony sernik. 
Gdy polewa zastygnie sernik w formie pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.


Czyli planując wykonanie nie wolno zapomnieć o tym, że ciasto należy upiec na dzień wcześniej.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...