środa, 29 listopada 2017

Kotlety z pszenicy i dorsz "po grecku".

Zainspirowane odchudzaniem bogate ale lekkie danie na rodzinny obiad.
Moim domownikom bardzo smakowało.

Na zdjęciu od lewej: kotlet z pszenicy na pieczarkach duszonych w śmietanie; warzywa do ryby; dorsz podlany oliwą z oliwek.
Kotlety z pszenicy (z podanej ilości powinno wyjść ok. 12 kotletów o średnicy 6 cm)

Składniki:
1,5 - 2 szklanki suchych ziaren pszenicy
2 - 3 jaja

Jeżeli po wymieszaniu masa okaże się zbyt sucha, należy dodać jeszcze jedno jajo albo podlać kilkoma łyżkami bulionu warzywnego.
czarny pieprz prosto z młynka
sól
0,5 szklanki bulionu warzywnego
4 - 5 łyżek sklarowanego masła do smażenia

Wykonanie:
ziarna pszenicy zalać wrzącą wodą tak aby je pokryła na ok. 2 cm (bez soli!) i pod przykryciem odstawić na noc. Następnego dnia (nadal bez soli) gotować na małym ogniu do miękkości.
To może potrwać 20 - 30 minut. Posolić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Przepuścić przez maszynkę do mięsa.

UWAGA! Maszynkę zaraz po zmieleniu powinno się niezwłocznie umyć w ciepłej wodzie. Dlatego, że gdy klejąca się masa zaschnie ciężko będzie ją odmyć!

Wbić 2 jaja i jeśli po wymieszaniu okaże się, że masa będzie zbyt sucha, dodać trzecie lub podlać kilkoma łyżkami bulionu. Na koniec doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka i najdokładniej wymieszać. Przy pomocy krążków o średnicy 6 cm formować okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na sklarowanym maśle (lub wg postu na oleju rzepakowym) na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać tłuszczem z patelni i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Przykryć i na maleńkim ogniu dusić przez ok. 10 minut.

Pieczarki duszone w śmietanie

Składniki:
200 g brązowych pieczarek
150 ml słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżeczka mielonych suszonych prawdziwków
1 łyżeczka mączki kartoflanej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka sklarowanego masła (lub zamiast - oleju rzepakowego)
1 łyżka oleju

Wykonanie:
z pieczarek wyciąć same nóżki i pokroić w drobniusieńką kostkę. Kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i dodać pokrojone nóżki. Mieszając od czasu do czasu smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Nie solić.
UWAGA! Nóżki pieczarek są twarde i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Dlatego smaży się je na wstępie osobno.
Kolejno zwiększyć ogień i dodać pokrojone kapelusze. Mieszając smażyć dalsze 4 - 5 minut. Po całej powierzchni posypać mączką kartoflaną i zamieszać. Po upływie ok. minuty dodać śmietankę kremówkę i dalej nieprzerwanie mieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać sproszkowane prawdziwki, sól i czarny pieprz prosto z młynka. Na maleńkim ogniu dusić grzyby w śmietanie przez ok 10 minut.
Ten czas jest potrzebny aby następnego dnia sos nie pochodził wodą.
Na 2 - 3 łyżkach duszonych pieczarek podawać usmażone kotlety z pszenicy.

Warzywa do ryby

Składniki:
rutynowe składniki jarzyn do ryby po grecku:
marchew
seler
korzeń pietruszki
cebula lub w zastępstwie bulwa kopru włoskiego
ziele angielskie
liście laurowe
czarny pieprz ziarnisty
sól
olej rzepakowy do smażenia
nieco bulionu względnie wytrawnego białego wina

Wykonanie:
cebulę (względnie bulwę kopru włoskiego) pokroić w niezbyt drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
Warzywa zetrzeć na grubym tarle i dodać do smażącej się cebuli. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. W razie potrzeby od czasu do czasu dodawać po łyżce płynu. (bulionu lub wina) Na koniec dosmaczyć solą.
Podawać osobno obok ryby.

Dorsz pieczony w niskiej temperaturze

Składniki:
absolutnie świeży filet z dorsza 400 - 500 g
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki tajskiego pieprzu cytrynowego lub czarny pieprz roztarty ze skórką cytrynową
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
na 4 godziny przed przyrządzaniem filet rybny wyjąć z lodówki. Wytrzeć do sucha.
Czarny pieprz i ziarna kolendry wymieszać ze sobą i umieścić w młynku do pieprzu.
Rybę doprawić z jednej strony świeżo zmieloną mieszanka pieprzu i kolendry. Drugą stronę pokryć świeżo mielonym tajskim pieprzem cytrynowym.
Na dnie żaroodpornej formy rozprowadzić 1 łyżkę oliwy z oliwek. Filet ułożyć centralnie i z wierzchu posmarować drugą łyżką oliwy. Formę pokryć folią spożywczą.
Zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni. Grzeje góra + dół.
Czas zapiekania zależy od grubości kawałka ryby. Od 20 do 40 minut.

Podawanie:
podawać jak na zdjęciu wyżej

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...