Ale czemu w komentarzach nie ma na ten temat słówka?
![]() |
Tym razem z plastrami bekonu i sosem grzybowym zamiast pomidorowego. |
1 główka włoskiej kapusty średniej wielkości
1 szklanka kaszy gryczanej (w miarę możliwości nie palonej)
250 g mielonej piersi z indyka
1 szklanka mocnego bulionu wołowego
20 plastrów chudego bekonu
20 słodkich pomidorków koktajlowych
1 jajo
majeranek
gałka muszkatołowa
czarny pieprz prosto z młynka
sól
Wykonanie:
nie naruszając struktury z kapusty wyciąć twardy głąb. Kolejno parzyć w całości w gorącej lekko posolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po kolei zdejmować liście starając się aby ich nie uszkodzić.
Każdy osuszyć indywidualnie przy pomocy wsiąkliwych papierowych ręczników kuchennych.
![]() |
Dodanie na wydaniu plastrów podsmażonego bekonu jest interesującym akcentem smakowym. |
Na dnie płaskiego rondla o grubym dnie mocno podgrzać szklankę bulionu i ciasno układać zawinięte gołąbki. Dodać przepołowione pomidorki koktajlowe i dusić przez ok. 0,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie po kilkanaście sekund z każdej strony przesmażyć plastry bekonu i trzymać w cieple.
Podawanie:
podawać z dobrze doprawionym sosem grzybowym lub w ostateczności pomidorowym. Na każdym gołąbku kłaść po plastrze podsmażonego bekonu,
Tadeusz Gwiaździński
Wpadam bez zaproszenia na te GOŁEBIE:)
OdpowiedzUsuńAleż cała przyjemność po mojej stronie. Powinno wystarczyć bo w naszym domu gołąbków zawsze robi się cały gar :-)
OdpowiedzUsuń