poniedziałek, 27 listopada 2017

Smażony biały kozi ser na przystawkę.

Pomysł na przystawkę, która może uświetnić stół przeznaczony na uroczyste przyjęcie. Jednak zanim się poda gościom warto raz w domu wykonać na próbę.


Składniki:
200 g białego koziego sera
16 plastrów chudego bekonu, tylko wyraźnie lekko wędzonego (!)
2 ugotowane czerwone buraki
1 szklanka zblanszowanych listków brukselki
1 jajo
tarta bułka
ocet
oliwa
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
ser pokroić na kawałki wielkości pudełka zapałek. Jedną połowę zawinąć w plastry bekonu a drugą umieścić miedzy cienko ukrojonymi plastrami buraków.
Tartą bułkę koniecznie przesiać przez gęste sitko. Wcześniej przygotowane kawałki sera opanierować w roztrzepanym jaju i "mączce" otrzymanej po przesianiu tartej bułki.
Smażyć z obu stron po kilka minut w niewielkiej ilości oleju. Na koniec lekko posolić.

Na talerzach zakąskowych ułożyć centralnie po łyżce osączonych po blanszowaniu listków brukselki.
Uzupełnić pokrojonymi kawałkami ugotowanego buraka. Doprawić solą, czarnym pieprzem prosto z młynka, octem i oliwą. Na tym układać po kilka kawałków usmażonego sera.
Podawać natychmiast jeszcze gorące.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...