wtorek, 4 grudnia 2018

Serowy strudel z jabłkami na Barbary.

Zwykły strudel z jabłkami wzbogacony białym twarogiem. Ma więcej "treści" i sporo ciekawego smaku także. W wielu znanych mi domach uzupełniony sporą łyżką sosu waniliowego stanowi pełne główne danie obiadowe, bo nie co dzień musi być mięso.
Przepis na 2 warkocze strudla.

Taki strudel smakuje najlepiej na gorąco prosto z pieca. Jako deser z towarzyszącą filiżanką pachnącej kawy.
Składniki:
4 płaty gotowego ciasta strudlowego
8 - 10 jabłek gatunku szara reneta, lub innych zdecydowanie kwaśnych
1 płaska łyżka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
4 - 6 łyżek cukru (ilość zależy od indywidualnego smaku)
1 płaska łyżka cukru waniliowego
 1 - 2 łyżki tartej bułki
0,5 szklanki rodzynek moczonych przez minimum 6 godzin w brązowym rumie (38 - 40 %)
250 g gładkiego twarożku (20 - 40%)
2 łyżki płynnego masła
1 żółtko
kilka łyżek mleka

Wykonanie:
jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Dodać cukier, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Po 15 minutach uzupełnić tartą bułką, która ma za zadanie wchłonąć powstały sok jaki wydzielą jabłka. Na koniec wszystko połączyć z gładkim twarożkiem.
Na czystej ściereczce rozłożyć płat ciasta strudlowego. Lekko posmarować roztopionym masłem.
Na tym ułożyć drugi płat i ponownie posmarować masłem jw.
Na całej powierzchni równomiernie rozprowadzić połowę nadzienia, pozostawiając dookoła
2,5 - 3 cm margines. Zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Identycznie postąpić z drugim strudlem.
Tuż przed wstawieniem do pieca oba strudle posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Piec na dolnej półce przez 10 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dalej zapiekać przez ok. 25 minut.
Gdy strudle nabiorą wyraźnie złotego koloru powinny być gotowe.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Narobiłeś mi smaku, jabłka uwielbiam w każdej postaci, jako dodatek do ciasta, mięsa pieczonego i....kotletów mielonych. Zrób kiedyś zwykłe mielone ale z dodatkiem jabłka i koniecznie cynamonu- pewnie będziesz zaskoczony.
    Przepatrzę w sklepie czy są gotowe płaty strudlowe- jakoś dotąd ich nie widziałam, ale może teraz, przed świętami, będą.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w moim domu cynamon znajduje się na czarnej liście. Najbliższe otoczenie nie lubi i nie toleruje. Lista takich zakazanych produktów jest dłuższa od dozwolonych. Potwierdza się stare powiedzenie, że jeszcze się taki nie urodził co oby własnej rodzinie dogodził.
      PS. W Austrii cisto strudlowe jest oferowane w zamrożonej postaci.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...