Nadziewane
drożdżóweczki do świątecznego lub sylwestrowego barszczu.
ok. 350 g drożdżowego
ciasta wg zasad podanych na stronie:
W obliczu ogromu jedzenia na świątecznym stole przeciw takim małym drożdżóweczkom nikt nie będzie protestować. |
Składniki ciasta:
2 łyżki + 250 g mąki pszennej + mąka do wałkowania na stolnicy
40 g świeżych drożdży (kto ma odpowiednie doświadczenie powinno wystarczyć 20 g)
0,7 szklanki ciepłego mleka
75 g rozpuszczonego ciepłego masła
2 jaja
1 płaska łyżeczka soli
Składniki nadzienia:
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka masła
1 średniej wielkości
cebula
0,5 główki szpiczastej
kapusty
2 – 3 łyżki szlachetnego
octu winnego (5 – 6 %)
50 ml białego
wytrawnego wina
sól
świeżo zmielony czarny
pieprz
szczypta sproszkowanego
cayenne
Dodatkowo 75 g rozpuszczonego masła do podlania w formie
Kto lubi nieco ziaren czarnego i białego sezamu do posypania.
Na dużej głębokiej
patelni o grubym dnie rozpuścić łyżkę cukru.
Dodać 1 łyżkę masła i
stale mieszając lekko przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Kapustę poszatkować na
paski o szerokości ok. 2 – 3 mm
Dodać do cebuli i
podlać octem oraz winem. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 10
minut.
Kapusta ma pozostać
lekko jędrna bowiem później i tak będzie poddana wysokiej temperaturze podczas
pieczenia. Przestudzić.
Doprawić do smaku. Nadzienie ma
być słodkawo kwaśne i lekko pikantne.
Gotowe drożdżowe ciasto
rozwałkować na grubość ok. mm
Krążkiem o średnicy 7 –
8 cm wycinać kółka, które kolejno wypełniać ostudzonym nadzieniem.
Po sklejeniu w dłoniach, formować kule wielkości podobnej do piłeczki do tenisa stołowego. Niezbyt ciasno układać na głębokiej blasze do pieczenia wysmarowanej masłem.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 35 - 40 minut w ciepłe miejsce aby podrosły.
Przestrzeganie tego czasu czas jest absolutnie niezbędne inaczej drożdżówki nie będą wystarczająco pulchne.
Po sklejeniu w dłoniach, formować kule wielkości podobnej do piłeczki do tenisa stołowego. Niezbyt ciasno układać na głębokiej blasze do pieczenia wysmarowanej masłem.
Kulki ciasta powoli rosną w formie. |
Przestrzeganie tego czasu czas jest absolutnie niezbędne inaczej drożdżówki nie będą wystarczająco pulchne.
75 g masła rozpuścić w
małym rondelku. Ciepłym ale nie gorącym masłem posmarować wyrośnięte kulki ciasta i tym co
zostanie równomiernie polać całość.
Nie ma obawy o nadmiar
masła bowiem podczas pieczenia zostania zostanie ono całkowicie wchłonięte. Wg indywidualnych
upodobań posypać ziarnami sezamu.
Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Grzeje góra + dół.
Po 10 minutach
zmniejszyć temperaturę do 190°C i dalej zapiekać przez ok. 15 minut.
Gdy się kulki ciasta
dobrze zezłocą są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.