piątek, 21 grudnia 2018

Drożdżóweczki do świątecznego barszczu.


Nadziewane drożdżóweczki do świątecznego lub sylwestrowego barszczu.

W obliczu ogromu jedzenia na świątecznym stole przeciw takim małym drożdżóweczkom nikt nie będzie protestować.
ok. 350 g drożdżowego ciasta wg zasad podanych na stronie:

Składniki ciasta:
2 łyżki + 250 g mąki pszennej + mąka do wałkowania na stolnicy
40 g świeżych drożdży (kto ma odpowiednie doświadczenie powinno wystarczyć 20 g)
0,7 szklanki ciepłego mleka
75 g rozpuszczonego ciepłego masła
2 jaja
1 płaska łyżeczka soli

Składniki nadzienia:
1 płaska łyżka cukru
 1 łyżka masła
1 średniej wielkości cebula
0,5 główki szpiczastej kapusty
2 – 3 łyżki szlachetnego octu winnego (5 – 6 %)
50 ml białego wytrawnego wina
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta sproszkowanego cayenne

Dodatkowo 75 g rozpuszczonego masła do podlania w formie

Kto lubi nieco ziaren czarnego i białego sezamu do posypania.

Wykonanie:
Na dużej głębokiej patelni o grubym dnie rozpuścić łyżkę cukru.
Dodać 1 łyżkę masła i stale mieszając lekko przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Kapustę poszatkować na paski o szerokości ok. 2 – 3 mm
Dodać do cebuli i podlać octem oraz winem. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Kapusta ma pozostać lekko jędrna bowiem później i tak będzie poddana wysokiej temperaturze podczas pieczenia. Przestudzić.
Doprawić do smaku. Nadzienie ma być słodkawo kwaśne i lekko pikantne.

Gotowe drożdżowe ciasto rozwałkować na grubość ok. mm
Krążkiem o średnicy 7 – 8 cm wycinać kółka, które kolejno wypełniać ostudzonym nadzieniem. 
Po sklejeniu w dłoniach, formować kule wielkości podobnej do piłeczki do tenisa stołowego. Niezbyt ciasno układać na głębokiej blasze do pieczenia wysmarowanej masłem. 

Kulki ciasta powoli rosną w formie.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 35 - 40 minut w ciepłe miejsce aby podrosły.
Przestrzeganie tego czasu czas jest absolutnie niezbędne inaczej drożdżówki nie będą wystarczająco pulchne.
75 g masła rozpuścić w małym rondelku. Ciepłym ale nie gorącym masłem posmarować wyrośnięte kulki ciasta i tym co zostanie równomiernie polać całość.
Nie ma obawy o nadmiar masła bowiem podczas pieczenia zostania zostanie ono całkowicie wchłonięte. Wg indywidualnych upodobań posypać ziarnami sezamu.

Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Grzeje góra + dół.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i dalej zapiekać przez ok. 15 minut.
Gdy się kulki ciasta dobrze zezłocą są gotowe.

Sezamem posypuję tylko połowę ilości bowiem nie wszyscy to lubią.
Jeszcze ciepłe podawać jako przekąskę do czerwonego barszczu. Także do ryb na zimno jak: wędzonego łososia bądź pstrąga lub sandacza czy karpia w galarecie.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...