niedziela, 23 grudnia 2018

Łosoś w galarecie z warzywami.

Jeżeli jeszcze nie masz konceptu co podać na przystawkę na wykwintny stół albo jako lekkie danko po świątecznych obfitościach, podaj parzonego łososia w jarzynach.
Jutro sklepy jeszcze będą otwarte.
Przepis na 4 duże albo 6 małych porcji.

Lekkie danko na drugi dzień po przejedzeniu!
Składniki:
500 g filetu z surowego łososia ze skórą
700 ml mocnego bulionu warzywnego
8 płatów żelatyny (7 x 12 cm) lub 2,5 czubatej łyżeczki granulatu
2 marchewki średniej wielkości
kawałek selera korzennego
1 łodyga selera naciowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
gałązki kopru do dekoracji na wydaniu

Wykonanie:
płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpic wg instrukcji na opakowaniu.
Skórę łososia oczyścić z łusek. Wytrzeć do sucha.
Posolić, doprawić pieprzem prosto z młynka i odstawić na 15 minut. Pokroić na porcje.
Warzywa obrać i pokroić w cienką słomkę o długości ok. 5 cm
Wrzucić na kilka minut do gorącego czystego bulionu. Po 3 - 4 minutach wyjąć łyżką cedzakową i w miejsce warzyw dodać kawałki łososia. Płyn ma je całowicie przykrywać. Parzyć poniżej granicy wrzenia przez 8 minut. Ostrożnie wyjąć i odstawić na bok.

Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w ciepłym bulionie.

Część warzyw rozprowadzić na dnie formy, w której będzie zastygać galareta. Na tym poukładać kawałki ryby. Na nich resztę warzyw. Powoli zalać bulionem z żelatyną.
Odstawić na noc do chłodnego pomieszczenia aby galareta powoli zastygła.

Podawać udekorowane gałązkami kopru i kto lubi skropione sokiem z cytryny.
Z życzeniami powodzenia i Wesołych Świąt:

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Wszystkiego najlepszego, Tadeuszu, udanych Świąt i spełnienia marzeń w Nowym Roku Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i wzajemnie życzę wszystkiego co najlepsze. Oby ten Nowy Rok był lepszy. :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...