Przed włożeniem do naczynia kurczak został podzielony na porcje. |
1 wiejski (wybiegany) kurczak ca. 0,8 kg
2 marchewki
trawa cytrynowa 1 sztuka (nie obowiązkowo)
1 łyżeczka + 0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
minimum na kilka godzin przed pieczeniem rzymski garnek obowiązkowo zanurzyć w zimnej wodzie tak aby był całkowicie zalany.
Po upływie kilku godzin garnek wyjąć z wody i wytrzeć do sucha.
Obraną marchew pokroić na cienkie wstążki. Wrzucić na dno garnka. Wymieszać z połową łyżeczki soli i cukrem. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i posolić używając maksymalnie 1 łyżeczki soli.
Kolejno ciasno poukładać podzielonego kurczaka na wstążkach marchewki.
Kto ma i lubi może pod wstążki z marchewki włożyć zmiażdżoną (koniecznie!) trawę cytrynową.
W ten sposób odda cały swój uroczy aromat.
Przykryć i wstawić DO ZIMNEGO piekarnika na środkową półkę.
Nastawić temperaturę 150 stopni C. Grzeje góra + dół.
Piec ok. 1,5 - 2 godzin. Zależy od wielkości kurczaka.
Po upływie nie całej 1,5 godziny garnek wyjąć na chwilę z piekarnika i sprawdzić miękkość mięsa. W razie potrzeby zapiekać przez dalszy kwadrans - pół godziny.
Podawać na podgrzanej metalowej paterze jak na zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.