piątek, 28 grudnia 2018

Włoski makaron liguine (lub spaghetti) z dorszem.

Mamy za sobą dni obżarstwa. Czy wobec tego nie należałoby z wyprzedzeniem dać nieco odpocząć naszym żołądkom? Do tego przy tym przepisie nie musisz kurczowo się trzymać listy podanych składników. Weź makaron jaki masz i zrób go z chudą rybą dodając masła i dowolnej zieleniny.

Gałązki morskich szparagów od biedy  można zastąpić grubo posiekanymi listkami zielonej pietruszki. Także linguine można zastąpić zwykłym spaghetti.
Składniki:
250 g włoskiego makaronu linguine*, lub w zastępstwie spaghetti, lub Lubellę

garść zielonych morskich szparagów względnie 2 łyżki grubo posiekanych listków zielonej pietruszki

Szparagi morskie wyglądają mało zachęcająco ale są warte zainteresowania bowiem zawierają bombową dawkę jodu.
100 g polędwicy z surowego dorsza
2 ząbki czosnku
2 + 2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
posiadany makaron ugotować wg zasad. Czosnek obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.
W czasie kiedy makaron się gotuje, filet z dorsza pokroić poprzecznie w paski szerokości ok. 0,5 cm.
Na ok. 3 - 4 minuty przed końcem gotowania makaronu rybę wrzucić na dużą głęboką patelnię o grubym dnie na rozgrzaną oliwę z masłem. Szybko dodać czosnek i szparagi morskie.
Posolić i kilka razy zamieszać.
UWAGA! Zieloną pietruszkę daje się pod sam koniec.
Na minutę przed końcem gotowania makaron odcedzić zostawiając ok. 1 szklankę wody, w której się gotował. Odcedzony makaron niezwłocznie wrzucić na patelnię z rybą. Dodać 2 łyżki masła i dobrze wymieszać zagarniając od spodu tak aby ryba i szparagi znalazły się na górze. Trzymać na ogniu ok. 2 minuty. W razie potrzeby dolewać nieco wcześniej odlanej wody.
Na sam koniec posypać zieloną pietruszką.
Kiedy makaron będzie dostatecznie al dente podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

* - Linguine (linguini) – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Oba wyroby różnią się tym, że linguine jest w swoim kształcie nieco spłaszczone.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...