wtorek, 11 grudnia 2018

Steki z tuńczyka zapiekane na warzywach.

Tuńczyk niestety nie należy do tanich ryb. Z drugiej strony idą święta wiec czemu nie sprawić sobie odrobiny luksusu? Do tego nie ma ości i może z powodzeniem na stole zastąpić cielęcinę.

Na zdjęciu steki z tuńczyka zakupionego w krakowskim Makro.
Składniki:
4 steki ze świeżego tuńczyka ukrojone na grubość ok. 2 cm
Warzywa:
1 średniej wielkości cukinia
0,5 szklanki marynowanych czarnych oliwek bez pestek
1 mała bulwa włoskiego kopru
1 mała łodyga selera naciowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 jędrne pomidory wielkości piłeczki do gry w golfa
3 łyżki + 4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny  pieprz

Wykonanie:
odpowiedniej wielości metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymienione warzywne składniki pokroić jak na zdjęciu poniżej. Równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Podleć 3 łyżkami oliwy. Wymieszać.


Na warzywach ułożyć doprawione steki z tuńczyka. Każdy podlać łyżeczką oliwy.
Formę wstawić na  środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dalej zapiekać przez ok. kwadrans.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika razem z warzywami.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...