Od popielca po Wielkanoc tylko śledź i czarny chleb a więc mamy ostatni dzień rozpusty.
Smak sosu do pieczeni można podkreślić dodając pod koniec płaską łyżeczkę świeżo startej skórki pomarańczowej. |
Składniki:
1 - 1,5 kg karkówki (możliwie z młodej świnki)
tłuszcz
spod pieczonej kaczki, względnie świeżo wytopiony smalec wieprzowy
szara sól kamienna, nie jodowana
czarny
pieprz świeżo grubo zmielony
0,5 szklanki białego
wytrawnego wina (nie ma prawa być kwaśne!)
1 szklanka intensywnego bulionu spod kurczaka
Cebula do mięsa:
3 - 4 białe
(albo inne słodkie cebule)
2 łyżki mrożonego masła do sosu2 łyżki sklarowanego masła do cebuli
1 łyżeczka miodu
0,25 szklanki białego
wytrawnego wina, tego samego jw.
1 - 2 łyżeczki białego
octu winnego (max. 5%)
Wykonanie:
na 2,5 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Wytrzeć do sucha i natrzeć grubą i nie jodowaną szarą kamienną solą. Kolejno ze wszystkich stron przesmażyć na dość ostrym ogniu stosując tłuszcz
spod pieczonej kaczki. Doprawić świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Umieścić w mocno rozgrzanej brytfannie.
Wstawić do piekarnika na środkową półkę, grzeje góra + dół, nagrzanego do 180°C na czas liczony: 1
godzina pieczenia na każdy kilogram
mięsa.
Po
upływie odmierzonego czasu, mięso wyjąć z brytfanny i zlać powstały tłuszcz. Na
dno gorącej formy wlać białego wina i zgarniając łopatką, zeskrobać resztki
pieczeni jakie przywarły do dna.
Przelać
do rondla, dolać bardzo esencjonalnego bulionu drobiowego i wygotować na gęsty
sos. Przed wydaniem przecedzić przez sito i na gorąco zaciągnąć kawałkami
mrożonego masła.
Cebulę obrać, pokroić w słomkę i poddusić na
sklarowanym maśle. Dodać miód i białe wytrawne wino. Dusić pod przykryciem, aż
się rozpadnie. Na koniec doprawić octem, i solą (?)
Podawać
do mięsa na gorąco, jako konfiturę z cebuli + (kto lubi) gotowane i glazurowane marchewki.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.