Ja wolę bez zieleniny. |
Rodzina do wszystkiego sypie zieloną pietruszkę. |
1 - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy*
bulion wołowy do gotowania soczewicy
1 szklanka pokrojonej w kostkę hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizio**
oliwa z oliwek do smażenia kiełbasy
0,5 drobno pokrojonej cebulki szalotki
1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
mały pęczek grubego szczypioru - młodej cebulki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
soczewicę spłukać pod bieżącą wodą. Zalać bulionem tak aby na 1 cm pokrył soczewicę i ugotować do miękkości na małym ogniu. Przecedzić i trzymać w cieple.
Z kiełbasy ściągnąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Razem z pokrojona szalotką i szczypiorem (młodą cebulką) często mieszając przesmażyć na patelni. Zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu przez max. 5 minut.
Ponieważ dostępne w sprzedaży chorizio miewa różny stopień ostrości, doprawiać należy tuż przed wydaniem. |
Pozostałą masę połączyć z ugotowaną soczewicą. Dobrze wymieszać i nakładać do podgrzanych głębokich miseczek.
Jak na zdjęciu po środku każdej porcji umieścić po 1 łyżce sosu pomidorowego z chorizio.
Kto lubi posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
* - czerwona soczewica gotuje się wyjątkowo szybko; w zależności od pochodzenia 5 - 8 minut.
** - chorizio - pikantna wieprzowa kiełbasa absolutnie typowa dla hiszpańskiej kuchni; charakteryzuje się niepowtarzalnym własnym aromatem, którego nie da się niczym zastąpić.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.