piątek, 1 marca 2019

Soczewica z chorizio

Danie raczej barowe ale kto powiedział, że nie pasuje do kuchni domowej?

Ja wolę bez zieleniny.
Rodzina do wszystkiego sypie zieloną pietruszkę.
Składniki:
1 - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy*
bulion wołowy do gotowania soczewicy
1 szklanka pokrojonej w kostkę hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizio**
oliwa z oliwek do smażenia kiełbasy
0,5 drobno pokrojonej cebulki szalotki
1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
mały pęczek grubego szczypioru - młodej cebulki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
soczewicę spłukać pod bieżącą wodą. Zalać bulionem tak aby na 1 cm pokrył soczewicę i ugotować do miękkości na małym ogniu. Przecedzić i trzymać w cieple.
Z kiełbasy ściągnąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Razem z pokrojona szalotką i szczypiorem (młodą cebulką) często mieszając przesmażyć na patelni. Zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu przez max. 5 minut.

Ponieważ dostępne w sprzedaży chorizio miewa różny stopień ostrości, doprawiać należy tuż przed wydaniem.
Z gotowego sosu wybrać kilka łyżek i trzymać w rezerwie do zwieńczenia soczewicy na wydaniu.
Pozostałą masę połączyć z ugotowaną  soczewicą. Dobrze wymieszać i nakładać do podgrzanych głębokich miseczek.
Jak na zdjęciu po środku każdej porcji umieścić po 1 łyżce sosu pomidorowego z chorizio.
Kto lubi posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

* - czerwona soczewica gotuje się wyjątkowo szybko; w zależności od pochodzenia 5 - 8 minut.

** - chorizio - pikantna wieprzowa kiełbasa absolutnie typowa dla hiszpańskiej kuchni; charakteryzuje się niepowtarzalnym własnym aromatem, którego nie da się niczym zastąpić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...