wtorek, 7 stycznia 2020

Mieszany mus z trzech wędzonych ryb.

Mus z trzech różnych gatunków wędzonych ryb. Jak raz coś eleganckiego na po minionych świętach.

Jako małe uzupełniające dekoracyjki: ugotowane listki brukselki i pomidorki koktajlowe.
Składniki:
100 g wędzonego łososia
100 g wędzonego pstrąga
100 g wędzonego halibuta
150 ml warzywnego bulionu
3 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1 czubata łyżeczka granulatu
150 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 – 36 %)
biały pieprz prosto z młynka
ew. 1 filet wędzonego pstrąga źródlanego do dekoracji (odmiana o wyraźnie różowej barwie mięsa)

Wykonanie:
1.) Ryby, a szczególnie pstrąga, najdokładniej obrać nawet z najdrobniejszych ości.
Wszystko razem posiekać drobno na desce z tworzywa.
UWAGA! Przy zastosowaniu drewnianej deski, później będzie trudno usunąć z niej silną woń wędzonej ryby.

2.) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
UWAGA! Jeżeli będzie stosowany granulat, postąpić wg instrukcji na opakowaniu.

3.) W osobnym rondelku doprowadzić do wrzenia bulion warzywny. Odlać parę łyżek, w których później będzie się rozpuszczać namoczona żelatynę

4.) Połową otrzymanej ilości bulionu zalać posiekane ryby i zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta, stopniowo po łyżce dolewać pozostawiony płyn. Odstawić do wystygnięcia.
Kto ma czas i cierpliwość może otrzymaną masę przetrzeć przez sito. W ten sposób otrzyma się bardzo atrakcyjną krenową konsystencję. Ręczę, że warto!

5.) Lodowato zimną śmietankę kremówkę ubić na niezbyt gęsty krem. UWAGA! Zbyt mocne ubicie śmietanki, w czasie późniejszego mieszania może doprowadzić do „zwarzenia” się całości.

6.) Namoczoną żelatynę odcisnąć z nadmiaru wody i rozpuścić w kilku łyżkach pozostawionego ciepłego rosołku. Wymieszać z ubitą śmietanką, zaczynając od dodania 1 – 2 łyżek kremówki do rozpuszczonej żelatyny. Wszystko razem dokładnie wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do masy rybnej. Na koniec doprawić białym pieprzem prosto młynka.
Ewentualne solenie w tym przypadku należy uznać za zbyteczne, bowiem wędzone ryby zawierają jej w sobie aż nadto.

7.) Przełożyć do odpowiedniego pojemnika wyłożonego folią spożywczą.
Kto ma i może, wcześniej wykłada dno pojemnika (np. rynienki) plastrami wędzonego pstrąga źródlanego, lub wędzonego łososia. Odstawić do zastygnięcia.

Podawanie:
podawać na stół na początek przyjęcia, jako atrakcyjne czekadełko smarowidełko do pieczywa.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...