Pstrąg
na poduszce z pora duszonego w pomidorach
Składniki:
2 filety ze świeżego
pstrąga
250 g pora
2 łyżki oliwy z oliwek
do smażenia pora
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka białego
wytrawnego wina
1 łyżka sklarowanego
masła do smażenia ryby
sól
czarny pieprz prosto z
młynka
Wykonanie:
1.) Pora pokroić w możliwie
cienkie talarki. Wrzucić na dno płaskiego rondla o grubym dnie. Postawić na
ogniu i stale mieszając podgrzewać bez tłuszczu przez ok. 2 minuty. Dodać
oliwę, wymieszać. Po upływie kolejnych 2 minut wlać ½ szklanki wina i na
maleńkim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
2.) W tym czasie na osobnej
małej patelni podsmażyć przecier pomidorowy z dodatkiem cukru.
Rozprowadzić połową szklanki pozostałego wina. Gdy powstanie gładki sos wlać do
duszącego się pora. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg indywidualnego
smaku. Dalej gotować beż przykrycia aż większość płynu odparuje.
3.) Filety pstrąga
podzielić na porcje i krótko przesmażyć z obu stron na sklarowanym maśle. Solić
dopiero tuż przed zdjęciem z patelni.
Podawanie:
po mniej więcej 2 łyżki
sosu na porcję, nakładać na podgrzane płaskie talerze. Na tym ułożyć po kawałku
ryby. Obok ziemniaki z wody podlane roztopionym masłem i posypane dowolna
zieleniną. Osobno zieloną sałatę.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.