piątek, 10 stycznia 2020

Pstrąg na poduszce z pora.


Pstrąg na poduszce z pora duszonego w pomidorach



Składniki:
2 filety ze świeżego pstrąga
250 g pora
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka sklarowanego masła do smażenia ryby
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Pora pokroić w możliwie cienkie talarki. Wrzucić na dno płaskiego rondla o grubym dnie. Postawić na ogniu i stale mieszając podgrzewać bez tłuszczu przez ok. 2 minuty. Dodać oliwę, wymieszać. Po upływie kolejnych 2 minut wlać ½ szklanki wina i na maleńkim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

2.) W tym czasie na osobnej małej patelni podsmażyć przecier pomidorowy z dodatkiem cukru. Rozprowadzić połową szklanki pozostałego wina. Gdy powstanie gładki sos wlać do duszącego się pora. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg indywidualnego smaku. Dalej gotować beż przykrycia aż większość płynu odparuje.

3.) Filety pstrąga podzielić na porcje i krótko przesmażyć z obu stron na sklarowanym maśle. Solić dopiero tuż przed zdjęciem z patelni.

Podawanie:
po mniej więcej 2 łyżki sosu na porcję, nakładać na podgrzane płaskie talerze. Na tym ułożyć po kawałku ryby. Obok ziemniaki z wody podlane roztopionym masłem i posypane dowolna zieleniną. Osobno zieloną sałatę.

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...